Ekološko rješenje: Okvire za dronove u Maleziji rade od otpadnih dijelova ananasa

Prije pokretanja projekta 2017. neiskorišteni dijelovi ananasa odbacivani su nakon žetve.

Hina | 07.01.2021. / 08:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Malezijski znanstvenici razvili su metodu pretvaranja vlakana odbačenih listova ananasa u otporni materijal od kojeg se mogu proizvoditi okviri bespilotnih letjelica ili dronova.

U okviru projekta koji vodi profesor Mohamed Tarik Hamed Sultan na malezijskom sveučilištu Putra nastoji se pronaći održivi način korištenja otpada ananasa koji se stvara na plantažama na području Hulu Langat, oko 65 kilometara od Kuala Lumpura.

Pretvaramo list ananasa u vlakno koje se može koristiti u aeronautici, zapravo u izradi drona, kazao je za Reuters u laboratoriju.

Mohamed Tarik kaže da dronovi izrađeni od biokompozitnih materijala imaju veću čvrstoću od onih izrađenih od sintetičkih vlakana, jeftiniji su, laganiji i lakše ih se reciklira.

U slučaju oštećenja drona okvir se može zakopati u tlo i za dva tjedna razgradit će se, dodaje on.

Prototipovi drona letjeli su na visini od tisuću metara i u zraku su ostajali oko 20 minuta, kaže on.

Znanstveni tim nada se da će stvoriti veći dron koji bi mogao nositi veću težinu uključujući opremu za snimanje za potrebe poljoprivrede i za zračni nadzor.

Naša je uloga ovdje da pomognemo industriji, poljoprivrednicima da povećaju prinose i da olakšamo njihov posao, kaže William Robert Alvisse iz malezijskog društva za dronove, nevladine grupe koja pomaže u razvoju dronova i savjetuje u tom projektu.

Prije pokretanja projekta 2017. neiskorišteni dijelovi ananasa odbacivani su nakon žetve.

Poljoprivrednici se nadaju da će projekt s dronovima potaknuti nove inovacije koje će iskoristiti otpad i povećati prihode.

Uz ekonomske probleme zbog COVID-19 društvo je očajno i nema alternativa za povećanje prihoda, kaže uzgajivač ananasa Irwan Ismail.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti