ESA želi imati solarne farme u Zemljinoj orbiti: "Ideja svemirske solarne energije više nije znanstvena fantastika"

Sunčeva energija može se puno učinkovitije sakupljati u svemiru jer nema ciklusa noći, kao ni oblaka. Ideja postoji već više od 50 godina, ali ju je dosad možda bilo preteško i preskupo provesti.

Branimir Vorša | 23.11.2022. / 12:51

Solarna elektrana u orbiti
Solarna elektrana u orbiti (Foto: ESA)

Europska svemirska agencija (ESA) ovaj će tjedan vjerojatno odobriti trogodišnju studiju, kojom bi se trebalo utvrditi može li postojanje ogromnih solarnih farmi u svemiru funkcionirati i biti isplativo. Konačni cilj ESA-e jest imati goleme solarne farme u Zemljinoj orbiti, od kojih bi svaka mogla proizvesti istu količinu električne energije kao i elektrana na površini.

Iako je nekoliko organizacija i drugih svemirskih agencija razmotrilo tu ideju, takozvana inicijativa Solaris bila bi prva koja bi postavila temelje praktičnog plana za razvoj sustava za proizvodnju obnovljive energije u svemiru. Sad tu ideju razmatraju i europski ministri.

Solaris je jedan od niza prijedloga koje razmatraju ministri na trogodišnjem vijeću ESA-e, koje će odlučiti o proračunu za sljedeću fazu planova te svemirske agencije za istraživanje svemira, praćenje okoliša i komunikacije.

Rješenje za mnoge energetske probleme

Josef Aschbacher, glavni direktor ESA-e, rekao je za BBC News kako vjeruje da solarna energija iz svemira može biti od ogromne pomoći u rješavanju budućih nestašica energije.

Moramo se pretvoriti u ugljično neutralna gospodarstva i stoga promijeniti način na koji proizvodimo energiju i posebno smanjiti dio fosilnih goriva u našoj proizvodnji energije. Ako to možete učiniti iz svemira, a ja kažem da možemo, jer još nismo tamo, ovo bi bilo apsolutno fantastično jer bi riješilo mnogo problema, naglasio je.

Sunčeva energija može se puno učinkovitije sakupljati u svemiru jer nema ciklusa noći, kao ni oblaka. Ideja postoji već više od 50 godina, ali ju je dosad možda bilo preteško i preskupo provesti.

Situacija u vezi s tim pitanjem sad je promijenjena zbog naglog pada troškova lansiranja, zahvaljujući raketama za višekratnu upotrebu i drugim inovacijama koje je razvio privatni sektor. Isto tako je došlo do napretka u robotskoj konstrukciji u svemiru i razvoju tehnologije za bežični prijenos električne energije iz svemira na Zemlju.

U potrazi za novcem

ESA traži sredstva od članica EU za Solaris, kako bi vidjela je li sada moguće razviti razmaknutu solarnu energiju dovoljno pouzdano i jeftino da bude ekonomski održiva.

Ideja svemirske solarne energije više nije znanstvena fantastika. Potencijal postoji i sada moramo stvarno razumjeti tehnološki put prije nego što se donese odluka o pokušaju izgradnje nečega u svemiru, tvrdi dr. Sanjay Vijendran, ESA-in znanstvenik koji vodi inicijativu Solaris.

Ključni fokus programa Solaris jest utvrditi je li moguće solarnu energiju prikupljenu u svemiru prenijeti u električne mreže na Zemlji. Budući da je to nemoguće učiniti s iznimno dugim kabelom, prijenos mora biti bežičan, pomoću mikrovalnih zraka. Solarisov tim već je pokazao da je u principu moguće bežično prenositi električnu energiju sigurno i učinkovito.

Inženjeri su bežično poslali 2 KW energije prikupljene iz solarnih ćelija u kolektore udaljene više od 30 metara tijekom demonstracije u zrakoplovnoj kompaniji Airbus u Münchenu, u rujnu. Slanje gigavata snage na tisuće milja bit će veliki korak naprijed, ali prema riječima Jeana Dominiquea Costea, višeg menadžera u Airbusu, to bi se moglo postići u budućem nizu malih koraka.

Naš tim znanstvenika nije pronašao nikakve tehničke prepreke koje bi nas spriječile da imamo svemirsku solarnu energiju, istaknuo je Coste.

Dr. Ray Simpkin, koji je glavni znanstvenik Emroda, tvrtke koja je razvila sustav bežičnog emitiranja, rekao je da je tehnologija sigurna.

Ništa se neće spržiti. Snaga je rasprostranjena na tako velikom području da čak ni pri najvećem intenzitetu u središtu zrake neće biti opasna za životinje ili ljude, rekao je Simpkin za BBC News.

SAD, Kina i Japan također su napredovali u utrci za razvojem svemirske solarne energije i očekuje se da će i te zemlje uskoro objaviti svoje planove za svemirske solarne farme.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti