Europska studija otkrila povećan rizik od krvnih ugrušaka kod osoba koje su preboljele COVID-19

Znanstvenici su otkrili da pojava krvnih ugrušaka nije vezana samo uz osobe koje su preboljele težak oblik COVID-19.

Hina | 13.10.2021. / 14:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska studija otkrila je povećan rizik od po život opasnih krvnih ugrušaka poznatih kao venska tromboembolija (VTE) u pacijenata koji nisu bili kritično bolesni od koronavirusne bolesti.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prethodno je bio povezan s teškim oblikom COVID-19.

Znanstvenici su pratili 2292 pacijenta koji su došli u bolničke hitne prijeme s blagim ili umjerenim simptomima COVID-19, ali bez VTE-a.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili uzrok pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja?

Četiri tjedna kasnije, VTE se razvio u otprilike 1 na svakih 200 lakše bolesnih pacijenata koji nisu bili hospitalizirani i gotovo 5 na svakih 200 umjereno bolesnih pacijenata, izvijestili su znanstvenici u Thrombosis Research.

Zaključili su da liječnici koji se brinu o blago i umjereno bolesnim pacijentima s COVID-19 moraju biti svjesni tih rizika, "osobito u pacijenata s umjerenim oblikom COVID-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju".

Američki su, pak, znanstvenici utvrdili da je kod hospitaliziranih, umjereno bolesnih pacijenata s COVID-19, koji imaju visoku razinu proteina d-dimera u krvi što ukazuje na veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka od prosjeka, liječenje visokim dozama niskomolekularnog heparina (LMWH) ) značajno smanjilo izglede za stvaranje ugrušaka i smrt, prema podacima iz kliničkog ispitivanja.

Slika nije dostupna Što je zapravo trombocitopenija, odnosno krvni poremećaj koji možda uzrokuje cjepivo AstraZenece?

Slika nije dostupna Znanstvenici testiraju lijek za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka kod covida-19

Učestalost venske tromboembolije (VTE) ili smrti bila je 28,7 posto u skupini s visokim dozama, u usporedbi s 41,9 posto u bolesnika koji su primali standardnu ​​dozu.

Nakon što su uzeli u obzir različite čimbenike rizika pacijenata, to je bilo smanjenje rizika za 32 posto s visokim dozama heparina, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u JAMA Internal Medicine.

Znanstvenici su rekli da su pokrenuli istraživanje "jer smo vidjeli kako pacijenti dobivaju krvne ugruške i umiru pred nama dok su bili na standardnim dozama preventivnog heparina", prema voditelju studije dr. Alex Spyropoulos s Instituta za medicinska istraživanja Feinstein u New Yorku.

Slika nije dostupna Koronavirus kod mlađih pacijenata izaziva krvne ugruške i moždane udare?

Uspjeli smo dokazati ... da razine d-dimera najmanje četiri puta veće od gornje granice normale mogu predvidjeti vrlo rizičnu skupinu hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 i davanje terapijskih doza heparina kod ovih pacijenata djeluje, rekao je Spyropoulos.

Ovo sada mijenja praksu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti