Europska studija otkrila je povećan rizik od po život opasnih krvnih ugrušaka poznatih kao venska tromboembolija (VTE) u pacijenata koji nisu bili kritično bolesni od koronavirusne bolesti.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prethodno je bio povezan s teškim oblikom COVID-19.

Znanstvenici su pratili 2292 pacijenta koji su došli u bolničke hitne prijeme s blagim ili umjerenim simptomima COVID-19, ali bez VTE-a.

Četiri tjedna kasnije, VTE se razvio u otprilike 1 na svakih 200 lakše bolesnih pacijenata koji nisu bili hospitalizirani i gotovo 5 na svakih 200 umjereno bolesnih pacijenata, izvijestili su znanstvenici u Thrombosis Research.

Zaključili su da liječnici koji se brinu o blago i umjereno bolesnim pacijentima s COVID-19 moraju biti svjesni tih rizika, "osobito u pacijenata s umjerenim oblikom COVID-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju".

Američki su, pak, znanstvenici utvrdili da je kod hospitaliziranih, umjereno bolesnih pacijenata s COVID-19, koji imaju visoku razinu proteina d-dimera u krvi što ukazuje na veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka od prosjeka, liječenje visokim dozama niskomolekularnog heparina (LMWH) ) značajno smanjilo izglede za stvaranje ugrušaka i smrt, prema podacima iz kliničkog ispitivanja.

Učestalost venske tromboembolije (VTE) ili smrti bila je 28,7 posto u skupini s visokim dozama, u usporedbi s 41,9 posto u bolesnika koji su primali standardnu ​​dozu.

Nakon što su uzeli u obzir različite čimbenike rizika pacijenata, to je bilo smanjenje rizika za 32 posto s visokim dozama heparina, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u JAMA Internal Medicine.

Znanstvenici su rekli da su pokrenuli istraživanje "jer smo vidjeli kako pacijenti dobivaju krvne ugruške i umiru pred nama dok su bili na standardnim dozama preventivnog heparina", prema voditelju studije dr. Alex Spyropoulos s Instituta za medicinska istraživanja Feinstein u New Yorku.

Uspjeli smo dokazati ... da razine d-dimera najmanje četiri puta veće od gornje granice normale mogu predvidjeti vrlo rizičnu skupinu hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 i davanje terapijskih doza heparina kod ovih pacijenata djeluje, rekao je Spyropoulos.

Ovo sada mijenja praksu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju