Europska svemirska agencija planira čistiti svemirsko smeće

Prva misija čišćenja svemirskog smeća bit će lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u suradnji sa švicarskom tvrtkom Clear Space.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2019. / 14:30

Pogled na Zemlju iz svemira (Ilustracija: Getty)

Europske svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju s komercijalnim konzorcijem s ciljem čišćenja svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija.

Prva misija takve vrste bit će lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u suradnji sa švicarskom tvrtkom Clear Space. Proračun projekta iznosi 120 milijuna eura.

Pripreme će početi u ožujku. Cilj je u svemir poslati sondu s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA-e i spustiti je u nižu orbitu i sagorjeti u atmosferi.

To bi trebao biti princip kojim će se iz svemira počistiti veliki komadi smeća.

Posljednjih godina rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru rastu jer je ondje sve više napuštenog materijala, a ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Postoji i bojazan da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju.

U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost, kazao je ravnatelj ESA-e Jan Woerner.

U ovom trenutku planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. Paniraju se i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove.

Woerner kaže da oni koji stoje iza lansiranja trebaju dokazati da će se oni po isteku roka trajanja vratiti i sagorjeti u atmosferi ili potpisati ugovor s komapanijom koja će za njih očistiti njihovo svemirsko smeće.

Objekti u svemiru mogu se sudariti brzinom do 40.000 kilometara na sat, kažu u ESA-i.

(Hina)  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti