Europske mreže ne mogu držati korak s kapacitetima za zelenu energiju

Europske električne mreže ne mogu pratiti naglo povećanje kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i postaju usko grlo u distribuciji čiste energije, upozorio je europski energetski lobi.

Hina | 16.11.2023. / 13:33

Električna energija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mreže imaju rezervne kapacitete koji im omogućuju prihvat više struje no što je u određenom trenutku potrebno i do sada su uspijevale apsorbirati znatno veće isporuke čiste energije.

Povećali smo udio obnovljivih izvora energije, koristeći u osnovi rezerve u postojećoj infrastrukturi, rekao je voditelj tijela za elektroenergetsku industriju Eurelectric Leonhard Birnbaum.

Ursula von der Leyen Von der Leyen: Čiste tehnologije ključne su za EU i njegov rast

No, sve više regija u Europi bliži se granicama rezervnih kapaciteta i mreže se pretvaraju u usko grlo, upozorava Birnbaum.

To znači da niz projekata obnovljivih izvora danas mora čekati na priključenje na mrežu. U Španjolskoj i Italiji ulazak na mrežu čeka više od 150 gigavata kapaciteta iz vjetroelektrana i solarne energije, pokazuju podaci Bloomberg New Energy Financea.

Španjolska je od lani instalirala 20 gigavata kapaciteta solarne energije

Europska komisija sastavlja planove o poticajima za ulaganja u mrežu koji bi trebali biti objavljeni ovog mjeseca.

Bruxelles je odabrao i više od 40 interkonekcijskih projekata kojima planira odobriti status "projekta do zajedničkog interesa", utirući im put za pribavljanje dozvola u ubrzanom postupku i za pristup europskom novcu, prema trenutnom nacrtu dostavljenom Reutersu.

Europski operateri mreža preplavljeni su zahtjevima proizvođača da im osiguraju pristup mreži, tvrdi Birnbaum, izvršni direktor najvećeg europskog operatora E.ON-a.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako solarni paneli mogu proizvoditi električnu energiju i po noći

Tvrtke istodobno opremaju mreže novim alatima budući da građani sa solarnim panelima na krovovima mogu sami proizvoditi struju i slati je u distribuciju.

Bruxelles procjenjuje da do kraja desetljeća u mreže treba uložiti 584 milijarde eura godišnje kako bi se ispunili zeleni ciljevi. Očekuje se da će velik dio iznosa biti pribavljen iz privatnih izvora ili namaknut mrežnim tarifama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti