Znanstvenici otkrili kako solarni paneli mogu proizvoditi električnu energiju i po noći

Proizvode dovoljno energije za napajanje ne zahtjevnih uređaja kao što su LED žarulja ili punjač telefona.

Martina Čizmić | 06.04.2022. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Solarni paneli koriste se kako bi se pomoću Sunčeve energije stvarala električna energija. No, kad nema Sunca, nema ni električne energije. Ili se možda varamo?

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji osmislili su solarne panele koji stvaraju električnu energiju i po danu i po noći. Klasični solarni paneli stvaraju energiju kad Sunce zagrijava solarne ćelije. Solarne ćelije koje su napravili znanstvenici sa Stanforda, iskoristili su činjenicu da su solarne ćelije tijekom noći toplije od okoliša te pomoću termoelektričnog generatora uspjeli dobiti električnu energiju i po noći.

Solarna elektrana (Foto: Thinkstock) Otkriće koje je zapanjilo znanstvenike: Proizveli materijal koji stvara i do tisuću puta više energije u solarnim ćelijama

Solarni paneli pokazali su se vrlo učinkovitim termalnim radijatorima, istaknuo je jedan od autora projekta, Shanhui Fan.

Modificirani solarni paneli tako, tijekom vedre noći, mogu stvoriti 50 milivata električne energije po kvadratnom metru. To je tek 0,04 posto proizvodnje tijekom sunčanog dana, ali je dovoljno za napajanje ne zahtjevnih uređaja kao što su LED žarulja ili punjač telefona.

Zanimljivo je razmišljati o solarnim panelima kao o direktnom izvoru energije koji ne zahtjeva baterijsku pohranu energije, ističe Fan. Naime, baterijski sustavi za pohranu električne energije mogu biti skupi, a i zahtjevaju puno energije u svojoj proizvodnji.

Solarne ploče - 1 Počinje najveći projekt solarizacije Hrvatske, vrijedan gotovo dva milijuna eura: "Ciljamo na sve koji imaju krovove koji nisu zasjenjeni"

No, Fan i njegova ekipa ističu kako je trenutna "noćna" proizvodnja energije koju su oni dobili od solarnih panela premala za komercijalno korištenje. Pojasnio je da noću proizvedena električna energija može napajati tek veoma male potrošače i može biti korisna u sustavima koji nisu povezani s klasičnim sustavima električnih mreža.

Ali, uvjereni su kako mogu poboljšati "noćnu" proizvodnju te da bi jednog dana njihov sustav mogao biti spreman i za komercijalnu upotrebu, što bi zasigurno solarne panele učinilo još privlačnijima kako domaćinstvima, tako i tvrtkama.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti