Počinje najveći projekt solarizacije Hrvatske: "Ciljamo na sve koji imaju krovove koji nisu zasjenjeni"

Kako bi se iskoristio potencijal solarne energije, Hrvatska kreće u najveći projekt solarizacije dosad, vrijedan gotovo dva milijuna eura. Pozvani su svi - građani, privatne i javne tvrtke da se jave na natječaj kako bi im se pomoglo s postavljanjem solarnih panela.

DNEVNIK.hr | 13.07.2021. / 08:04

Galerija

Opća bolnica u Zaboku prva je u Hrvatskoj koja na krovu ima sunčanu elektranu.

Misao vodilja bila je zapravo da budemo osviješteni ka prirodi, ekološki osviješteni, da proizvodimo manje CO2 i svega ostaloga, naravno uz neke uštede, rekao je Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok.

S vremenom će, procjenjuje ravnatelj, uštedjeti i do pola milijuna kuna godišnje. Trenutačno bolnica tijekom godine potroši dva milijuna kuna na struju.

Odlučili smo se na to uz privatnog partnera koji je investirao u ovu elektranu i zapravo 10 godina njemu plaćamo cijenu struje, a nakon 10 godina prelazi u naše vlasništvo, rekao je Vančina.

Po korištenju solarne energije Hrvatska je u Europi na samom dnu.

Jedino je Finska gora od nas, a znamo u usporedbi broja sunčanih sati gdje je Hrvatska na karti Europe, a gdje Finska, nažalost, rekao je Julije Domac, ravnatelj regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Zato se i provodi projekt PVMax kojim se u iduće tri godine planiraju postaviti paneli na krovove više od 3000 zgrada, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Ciljamo na sve koji imaju krovove koji nisu zasjenjeni. Naš klijent, da tako ga nazovemo, bit će u prilici dobiti tehničku pomoć i biti vođen od ideje kroz pripremu projekta do apliciranja za financiranje, rekao je Domac.

Prije objave natječaja građani i tvrtke već se sada mogu savjetovati s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske.

Treba vidjeti koliki je krov na raspolaganju, kakva je priključna snaga objekta, kakvi su tehnički uvjeti, treba li s HEP-om nešto razgovarati ili ne, dodao je Domac.

Na natječaj se planira javiti i Milvana, koja panele želi na svojoj obiteljskoj kući.

Već godinama razmišljam o postavljanju tih fotonaponskih panela. Prvo zbog osjećaja neovisnosti od velikih monopola i sustava, a drugo je to što se u svakom slučaju štiti okoliš, kaže Milvana Arko-Pijevac iz Rijeke.

Javni poziv bit će objavljen najesen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti