Facebook gradi „hladni pogon“ za stare slike

Prema statističkim podacima Facebooka, na najvećoj socijalnoj mreži danas se nalazi oko 240 milijardi slika, s time da se svakodnevno prenese 350 milijuna novih. Iako nije problem kvantiteta sadržaja, Facebook je primijetio kako postoji veliki prostor za racionalizaciju troškova kada su u pitanju serveri na kojima se nalazi sav taj sadržaj.

Zimo Zimo Ante Malenica | 22.02.2013. / 10:50

Facebook gradi „hladni pogon“ za stare slike

Prema statističkim podacima Facebooka, na najvećoj socijalnoj mreži danas se nalazi oko 240 milijardi slika, s time da se svakodnevno prenese 350 milijuna novih. Iako nije problem kvantiteta sadržaja, Facebook je primijetio kako postoji veliki prostor za racionalizaciju troškova kada su u pitanju serveri na kojima se nalazi sav taj sadržaj.

Naime, prema Facebookovom internom istraživanju, 82% prometa ide prema samo 8% slika, i to su uglavnom one novije. Stare fotke se logično veoma rijetko gledaju, a da budu instant dostupne, to novčano i energetski košta poprilično. Facebook je tako odlučio krenuti u realizaciju 'hladnog pogona', tj. u izvedbu tri nova serverska centra koji će raditi u low-power režimu, odnosno biti će većinu vremena na standbyu.

Ideja u takve serverske centre smjestiti cijelu onu masu starih slika koje se rijetko gledaju, čime će se napraviti velike uštede ne samo u novčanom kontekstu, nego će se smanjiti i potrošnja električne energije - primjerice, Facebookov pogon u Prinevilleu je u prvih devet mjeci rada potrošio 71 milijun Kwh što je jednako energetskoj potrošnji čak 6 000 domova.

Jednom kada se realiziraju novi, energetsko štedljiviji serverski centri, troškovi održavanja trebali bi biti manji čak za trećinu. Prema riječima Michaela Kirklanda, menadžera za odnose s javnošću, korisnici tijekom korištenja slika s hladnog pogona teško će primijetiti nekakvu razliku u odnosu na klasične servere - riječ je zakašnjenu prikazivanja slike koje se mjeri u milisekundama ili maskimalno u kojoj sekundi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti