Facebookov investitor upire prstom: FBI bi trebao istraživati Google jer pomažu kineskoj vojsci

Nisam siguran kako da to kažem, ali volio bih da ne budu previše nježni kad postavljaju ta pitanja, dodao je Thiel.

Martina Čizmić | 15.07.2019. / 15:28

Peter Thiel (Foto: AFP)

Jedan od najvećih obožavatelja lika i djela američkog predsjednika Donalda Trumpa, milijarder i investor u cijeli niz tehnoloških kompanija, Peter Thiel, otvoreno je pozvao FBI i CIA-u da istraže Google zbog suradnje s kineskom vojskom.

Govoreći na Nacionalnoj konferenciji konzervativaca, Thiel koji inače slovi kao jedan od najmoćnijih igrača u Silicijskoj dolini, dobar je dio svog govora usmjerio prema Googleu.

Iznio je tri pitanja koja bi trebalo pitati Google (i naravno dobiti odgovor na njih).

Prvo, koliko je stranih obavještajnih agencija infiltriralo vaš projekt Manhattan za umjetnu inteligenciju? Drugo, smatra li stariji menadžment u Googleu da su se u njihove redove infiltrirali kineski obavještajci? Treće, da li su zato, što su tako dobro infiltrirani, donesena odluka o suradnji s kineskom vojskom, a ne američkom... jer donose loše, kratkotrajno racionalističke odluke da, ako tehnologija ne ulazi na prednja vrata, krade se kroz stražnja?, rekao je Thiel, inače investitor i član Facebookovog nadzornog odbora.

Dodao je kako bi ta pitanja Googleu trebali postaviti i FBI i CIA.

Nisam siguran kako da to kažem, ali volio bih da ne budu previše nježni kad postavljaju ta pitanja, bio je oštar Thiel te je dodao kako je Google izgradio računalo poput onog iz Zvjezdanih staza, koje zna sve odgovore i organizira sve informacije na svijetu.

Govoreći o DeepMindu, Googleovom računalu specijaliziranom za umjetnu inteligenciju u koje je i sam na početku ulagao novac, Thiel je rekao: Radi li se o vojnom oružju? Silicijska dolina je bila manje otvorena o umjetnoj inteligenciji nego što smo mi bili o nuklearnim bombama i manje se o tome raspravlja.

Dotaknuo se i aktualnog trgovinskog rata između Kine i SAD-a.

Kina nam krade naše intelektualno vlasništvo i provodi kibernetičko ratovanje, a Kina je neobično prljava zemlja koja prlja naš planet. Trumpove tarife Kini od 25 posto trebale bi biti preinačene u porez na ugljični dioksid, rekao je Thiel.

Očekivano, Thielovi komentari izazvali su burnu raspravu u javnosti, no za sad se i FBI i Google suzdržavaju od komentara.  

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti