Filmovi iz bogate ponude ZFF-a od ove nedjelje stižu u vaše domove

18. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se u online obliku, ali to ne znači da će biti išta manje zanimljivo.

Martina Čizmić | 03.11.2020. / 17:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na konferenciji za medije predstavljen je program Zagreb Film Festivala, čije će se osamnaesto izdanje održati online od 8. do 15. studenog na platformama www.kinoeuropa.hr i croatian.film te na službenoj web-stranici www.zff.hr. Festival su putem live streama iz Hrvatskog glazbenog zavoda predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica festivala KinoKino, Katarina Crnčić.

Nalazimo se na pragu punoljetnosti, i baš kao svaki tinejdžer koji ulazi u svijet odraslih našli smo se pred potpuno novim izazovima. U svjetlu aktualne epidemiološke situacije odlučili smo cijeli festival održati na internetu i čuvati zdravlje publike te festivalske ekipe. Ove godine tako neće biti nekih događaja uživo koji dodatno oplemenjuju našu festivalsku priču, ali zato će biti onog najvažnijeg – sjajnih filmova sa svih strana svijeta, čiji je broj isti kao i lani. Oko stotinu filmova rasporedili smo u četiri natjecateljska programa - dugometražnu konkurenciju, međunarodnu kratkometražnu konkurenciju, konkurenciju domaćih kratkih filmova Kockice i program Ponovno s nama, dva popratna programa – Velikih 5 i Festivali pod reflektorom – te program festivala KinoKino, koji se ove godine održava pod kapom ZFF-a. Online projekcije za nas nisu novost - s njima smo na www.kinoeuropa.hr i croatian.film počeli još početkom godine, a odaziv publike ugodno nas je iznenadio. Sretni smo što će u našim filmskim projekcijama prvi put iz svojih domova moći istovremeno uživati gledatelji iz cijele Hrvatske, a vesele nas i simpatične reakcije followera na društvenim mrežama koji nam javljaju da su za ZFF pripremili svoje “svečane dekice” i recepte za kokice iz kućne radinosti, izjavio je Boris T. Matić.

Uz već uobičajene projekcije filmova, koje će ove godine biti online i popratni programi biti će u virtualnom obliku, a što sve čeka sudionike i posjetitelje istaknula je producentica Lana Matić.

Program Industrije održat će se ove godine online tijekom sedam festivalskih dana i uz podršku partnera HUB385. Nastavljamo sa svojim redovnim programima i radionicama kao što su Moj prvi scenarij, Industrija Mladost!, Pitching-forum Industrije Mladost te radionica Moja prva videoigra. Brojna ovogodišnja predavanja pokrit će širok spektar tema. U suradnji s udrugom Restart donosimo masterclass rumunjskog redatelja Radua Judea, koji će moderirati redatelj Igor Bezinović. Očaranost na djelu: Kako film mijenja svijet naziv je predavanja američke script-doktorice Bobette Buster koje ZFF organizira u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

Stalni fokus Industrije na potencijal i moguće pravce razvoja videoigara kulminirat će događanjima realiziranima u sklopu projekta DigiTelling u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Goethe-Institutom Kroatien, a ove godine čak su tri događanja posvećena ovoj rastućoj grani audiovizualne umjetnosti, dva masterclass-događanja i panel-diskusija o mogućnostima sudjelovanja hrvatske industrije videoigara u europskim koprodukcijama. Cornelia Geppert održat će predavanje na temu usamljenosti u videoigrama, a Thierry Baujard predavanje pod nazivom Igre bez granica: europske koprodukcije na temu povećanja državnih potpora u europskim zemljama za proizvodnju videoigara. O televizijskom pripovijedanju te promicanju dramskih televizijskih projekata na međunarodnom tržištu bit će riječi na predavanju Identificiranje suštine i koncepta s ciljem pripreme i predstavljanja vaših ideja za TV-serije, koje će održati iskusne scenaristice i producentice Helene Granqvist i Valeria Richter u organizaciji DKE – Ureda MEDIA Hrvatske i Srbije.

U samoj završnici programa Industrija očekuje nas panel-diskusija u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske pod naslovom Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom COVID-19 krize. Europski audiovizualni sektor doživio je ozbiljne posljedice zbog krize uzrokovane virusom COVID-19, stoga je važno raspravljati o mogućnostima koje nacionalne i institucije EU mogu poduzeti kako bi zaštitile producente i kina u ovom teškom razdoblju. U panelu će sudjelovati predstavnici Europskog parlamenta, Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, mreže Europa Cinemas i predstavnici filmske industrije.

Većina predavanja u okviru programa Industrija otvorena je za javnost, a moći će se pratiti putem online streaminga na službenoj stranici Zagreb Film Festivala www.zff.hr i na društvenim mrežama.

Svoje posebno, 5. izdanje u sklopu 18. ZFF-a imat će i festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, čiji je program predstavila njegova koordinatorica Katarina Crnčić.

Ovogodišnje izdanje održat će se online na platformi www.kinoeuropa.hr, a u glavnom natjecateljskom programu gledamo najvažnije recentne filmove za djecu iz cijeloga svijeta. Nagrađivani filmovi dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, Litve, Irske, ali i daleke Australije, otkuda nam dolazi film redatelja Johna Sheedyja znakovita naslova S kao sreća – emocija koja nam u ovim trenucima svima treba i koju želimo izazvati kod svojih malih gledatelja. O najboljim filmovima odlučivat će, kao i uvijek dosad, i profesionalni i dječji žiri sastavljen od pet zagrebačkih osnovnoškolaca. U sklopu popratnog programa Klasici, zamišljenog kao prostor za gledanje starijih filmova koji su nezaobilazni i za današnje generacije, gledamo Vlak u snijegu Mate Relje, klasik dječje književnosti pretvoren u klasik domaćeg filma, zbog svoje univerzalne poruke o ljubavi i prijateljstvu jednako popularan danas kao i prije četrdeset godina kada je snimljen. Svoje online izdanje imat će i najpopularniji popratni program festivala, Moj prvi odlazak u kino, koji će se ove godine prigodno pretvoriti u Moj prvi online festival. Kako bi festivalsko vrijeme bilo ispunjeno ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu, održat će radionicu pod nazivom Drugi filmski korak, na kojoj će zajedno s prošlogodišnjim sudionicima radionice Prvi filmski korak nastaviti rad na priči koju su prošle godine zajedno izabrali za daljnji razvoj. U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom održat će se interaktivni panel pod nazivom Školska videoteka u novom normalnom, zamišljen kao zajednički susret dionika audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora s ciljem artikuliranja svih ključnih aspekta problematike dostupnosti kvalitetnih filmova za djecu i mlade te metodičkih materijala za nastavnike u online okruženju.

Jedini dio festivala koji ove godine neće biti virtualan, ZFF putuje, na svojoj će turneji Hrvatskom posjetiti čak dvanaest gradova. Komadić zeefefovske atmosfere uz odabrane filmske naslove Undine Christiana Petzolda, Otac Srdana Golubovića te film Jako jako daleko iz programa festivala KinoKino tako će stići u kina u Bjelovaru, Čakovcu, Dubrovniku, Koprivnici, Novoj Gradiški, Rijeci, Samoboru, Slatini, Splitu (kina Karaman, Zlatna vrata i Dom mladih), Šibeniku, Varaždinu i Velikoj Gorici.

Hrvoje Laurenta osvrnuo se na specifičnosti online izdanja te otkrio detalje o cijenama ulaznica. Filmovi iz Glavnog programa – dugometražne te kratkometražne konkurencije i programa Ponovno s nama, te iz popratnih programa Velikih 5 i Festivali pod reflektorom i festivala KinoKino bit će prikazani na www.kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film. Filmovi će biti dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od 18:00 sati na dan početka prikazivanja do 18:00 sati idućeg dana, a moći će se gledati samo na teritoriju Republike Hrvatske.

Cijena ulaznice za pojedini naslov iznosi 26 kuna za dugometražne filmove iz natjecateljskog programa, program Ponovno s nama i Velikih 5. Cijena ulaznice za naslove iz programa festivala KinoKino iznosi 20 kuna. Kratkometražni filmovi iz međunarodnog programa i Kockica te filmovi iz programa Festivali pod reflektorom moći će se pogledati besplatno.

Sve informacije na jednom mjestu pronađite na službenim stranicama ZFF-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti