FOTO Prijenosno računalo kroz koje možete držati kolege na oku

Pruža futurističku perspektivu računala s umjetnom inteligencijom, spajajući digitalna i fizička okruženja koja mogu poboljšati korisnička iskustva na nezamislive načine.

Martina Čizmić | 27.02.2024. / 12:16

Galerija

Jedan od uređaja koji su posebno privukli pozornost na MWC sajmu u Barceloni, zasigurno je Lenovo prijenosno računalo s - prozirnim ekranom. 

Radi se o "proof of concept" odnosno uređaju koji je napravljen kako bi se dokazalo da je moguće napraviti ga. U ovom slučaju, to je Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept sa 17,3-inčnim Micro-LED prozirnim zaslonom. Zaslono je bez obruba, a uređaj ima i prozirno područje tipkovnice i naizgled plutajući dizajn stalka za prijenosno računalo.

Kako su istaknuli iz Lenova, glavna je značajka ovog uređaja u inteligentnoj integraciji virtualnog i stvarnog. Snagom sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom (AIGC), prozirni zaslon otvara nove puteve radne suradnje i učinkovitosti, omogućujući interakciju s fizičkim objektima i preklapanjem digitalnih informacija za stvaranje jedinstvenog sadržaja koji generiraju korisnici. Prozirnost mu omogućuje da se prirodno integrira u svoje okruženje. Korisnici se mogu neprimjetno prebacivati između tipkovnice i ploče za crtanje pomoću podržane olovke, a AI u kombinaciji s prozirnim zaslonima otvorit će nove načine rada s podacima i aplikacijama, nudeći prilike za razvoj novih značajki i faktora oblika. Ovaj "proof of concept" pruža futurističku perspektivu računala s umjetnom inteligencijom, spajajući digitalna i fizička okruženja koja mogu poboljšati korisnička iskustva na nezamislive načine.

Za sve one kojima se ovaj uređaj sviđa, jedna loša vijest. Naime, kako se radi samo o oglednom uređaju, nema podataka o potencijalnoj cijeni. No, to ne znači da se ovakvi uređaji, nekad u budućnosti, ne bi mogli naći na našim radnim stolovima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti