Fotograf snimio supertajnu američku letjelicu iz vlastite kuće, objavio fotku na Instagramu pa dobio "čestitku"

Američko ratno zrakoplovstvo možda smatra da su njihove najnovije letjelice doista nevidljive, no jedan ju je fotograf "uhvatio" iznad svoje kuće. Fotografiju je objavio na Instagramu, ali i vrlo brzo morao ukloniti.

Branimir Vorša | 04.11.2020. / 10:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako pitate američko ratno zrakoplovstvo, špijunski dron pod nazivom RQ-180 zapravo službeno ne postoji i svatko tko ga vidi vjerojatno halucinira. Ipak fotograf, ilustrator, pilot i glumac Rob Kolinsky uslikao je upravo taj dron iznad svoje kuće visoko na nebu.

Kolinsky je fotografiju objavio na svojem profilu na Instagramu protekle subote, 31. listopada, no zapravo ju je napravio nekoliko tjedana prije toga.

Ova stvar je preletjela iznad moje kuće prije nekoliko tjedana i još je uvijek nisam identificirao. Nisam je mislio objaviti, ali pomislio sam, da je doista tajna, ne bi njome letjeli ovako usred bijela dana, napisao je u statusu.

Kolinsky je prvo pomislio da je možda riječ o novom američkom bombarderu B-21 Raider, no novinar Aviation Weeka prepoznao je o kojoj je letjelici riječ te objavio članak pod naslovom Moguća fotografija vrlo tajne RQ-180 letjelice pojavila se online.

Aviation Week još je 2013. godine objavio prvi tekst o takozvanoj UAS (bespilotni leteći sustav) letjelici, a 2019. godine objavili su i novi članak u kojem su otkrili da ih postoji barem sedam.

Prema njihovim saznanjima, tu letjelicu razvija tvrtka Northrop Grumman, a američko ratno zrakoplovstvo nikad službeno nije priznalo postojanje letjelice RQ-180, a kamoli je javno predstavilo.

No vratimo se na objavu Roba Kolinskog na Instagramu. Ako je želite pronaći, nećete uspjeti jer je ekspresno uklonjena. Kolinsky je nakon toga objavio i sliku s crnom pozadinom i velikom riječi "REDACTED" te u statusu poručio da će se originalna fotografija vratiti. I tu je objavu morao ukloniti jer niti nje nema.

Ipak, presliku njegove originalne objave na Instagramu možete pronaći OVDJE.

Više o tome što se vjeruje da supertajna špijunska letjelica može i kako izgleda pogledajte u niže priloženom videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti