Freedom Phone Trumpovim obožavateljima obećava slobodu i privatnost, a zapravo je jeftini telefon koji se radi u Kini

Telefon prodaje 22-godišnji samoprozvani bitcoin milijunaš Erik Finman, koji tvrdi da je na uređaju radio s partnerima iz Hong Konga, ali da nije mogao pokrenuti proizvodnju takvog telefona u SAD-u.

Martina Čizmić | 19.07.2021. / 11:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Obožavatelji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa posebno su osjetljivi na slobodu govora i privatnost, pa kad se na tržištu pojavio Freedom Phone (slobodni telefon), koji je k tome tvrdio da je telefon fokusiran na slobodu govora i privatnost, s opcijama kao što su blokiranje praćenja i trgovinom s aplikacijama koju se ne može cenzurirati, pohrlili su ga kupiti. Telefon navodno dolazi s predinstaliranim aplikacijama popularnim u konzervativnim krugovima (Parler i Rumble), a čak ima i vlastiti operativni sustav (FreedomOS) koji navodno štiti od špijuniranja i nadziranja.

No iza tog telefona, koji se po cijeni od 500 dolara ne može kupiti u bilo kojoj trgovini, već samo na internetu, ne stoje ugledne tvrtke koje se bave računalnom sigurnošću ili prodajom pametnih telefona, već slabo poznati proizvođač koji je, k tome, iz Kine.

Telefon prodaje 22-godišnji samoprozvani bitcoin milijunaš Erik Finman, koji tvrdi da je na uređaju radio s partnerima iz Hong Konga, ali da nije mogao pokrenuti proizvodnju takvog telefona u SAD-u.

Međutim, američki su novinari primijetili da Freedom Phone veoma sliči jeftinom kineskom telefonu koji proizvodi Umidigi i koji se može na AliExpressu kupiti za 119 dolara. Jedina je razlika korisničko sučelje i logo brenda.

Finmann je za The Daily Beast potvrdio kako je "Freedom Phone" zaista iz Kine i od Umidigija. To baš i nije najbolja reklama za telefon koji tvrdi da je "slobodan od utjecaja velikih tehnoloških kompanija i cenzure". Pogotovo jer dolazi iz zemlje u kojoj je nadziranje građana i cenzura česta pojava, a čije su velike tehnološke tvrtke poput Huaweija i ZTE-a na američkoj "crnoj listi".

Uostalom, i Appleov iPhone proizvodi se u Kini i potom šalje u SAD.

Međutim, pozornost posebno privlače tvrdnje da je telefon siguran od špijuniranja i nadzora te da ima necenzuriranu trgovinu aplikacija. Što to točno znači, "autor" telefona nije pojasnio. Također nije naveo ni specifikacije telefona koje su inače uobičajena praksa - poput količine prostora za pohranu, specifikacije kamera i slično.

Zna se da je Freedom OS temeljen na Googleovu Androidu, ali je pitanje koliko se na njega oslanja i koliko je Finman (i tko god s njim rad) spreman pružiti korisničku podršku u slučaju da telefonima zatreba ažuriranje sustava ili sigurnosno ažuriranje.

Mnogo je nepoznanica vezano uz Freedom Phone, a jedna od njih je i koliki je zapravo interes za tim telefonom među Trumpovim pristašama. Finman će očito pokušati zaraditi na njihovoj želji da budu neovisni od velikih tehnoloških tvrtki i potpuno slobodni. Jedini je problem što će i dalje morati koristiti Android (koji je Googleov proizvod) i usluge velikih moblnih operatera u SAD-u, a platiti ga mogu preko PayPala i Amazon Paya.

Izvor: PCMag

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti