Gigafactory 3: Tesla gradi veliku tvornicu električnih automobila u Kini

Tvornica bi trebala početi s radom za oko dvije godine, a 2-3 godine nakon toga dosegnut će maksimalni kapacitet proizvodnje od 500 tisuća automobila godišnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.07.2018. / 09:00

Tesla (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Trgovinski rat Amerike i Kine koji je započeo Donald Trump rezultirao je, među inim, i povećanjem cijena Teslinih električnih automobila u Kini. Ovisno o konfiguraciji, cijene Modela S i X povećane su i za više od 20 tisuća dolara, a kako Teslina vozila ionako nisu jeftina, ovo bi se povećanje trebalo odraziti i na prodaju automobila u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, no kao i uvijek, Elon Musk ima rješenje i za taj problem – sagradit će novu tvornicu Teslinih vozila u Šangaju.

Prošle godine u Kini je prodano skoro 15 tisuća Teslinih automobila te je petina prihoda ove kompanije ostvarena upravo u toj zemlji, pa je jasno kako je riječ velikom i važnom tržištu za kompaniju.

Treba napomenuti kako je Musk i prije trgovinskog rata govorio o gradnji tvornice u Kini, a Trumpova odluka možda je samo pridonijela ubrzanju realizacije te odluke. Trenutačno još nije poznato koja će se vozila proizvoditi u kineskoj tvornici, no na temelju nekih ranijih izjava može se naslutiti kako će se proizvoditi Model 3 te Model Y, nadolazeći Teslin SUV koji još nije prikazan javnosti.

Na upite o novoj tvornici, iz Tesle su novinarima Engadgeta potvrdili potpisivanje ugovora o gradnji tvornice Gigafactory 3 – početak radova možemo očekivati uskoro, tj. kada se pribave sve dozvole, a od tada će trebati oko dvije godine do završetka gradnje. Maksimalni godišnji kapacitet proizvodnje vozila trebao bi iznositi oko 500 tisuća komada godišnje, no trebat će još dvije do tri godine dok tvornica počne raditi maksimalnim kapacitetom.

Napominju kako kineska tvornica neće utjecati na operacije koje imaju u SAD-u, a koje će nastaviti s rastom, a još ranije spominjala se i gradnja tvornice u Europi, no o tome još nema previše detalja.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti