Glavobolje za Apple: Zbog jedne odluke vezane uz iPhone dobili kaznu od 2,38 milijuna dolara

Mišljenje je Ministarstva da Apple, prodajom uređaja bez punjača zapravo "prodaje uređaj kojem nedostaje ključna komponenta čime namjerno diskriminira potrošače".

Martina Čizmić | 06.09.2022. / 15:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je Apple objavio da će iPhone prodavati bez punjača, brojni su ih drugi proizvođači ismijali. No, isto tako brzo su i oni, pod izlikom brige za okoliš, smanjenja e-otpada i lakšeg transporta, izbacili punjače iz svojih pakiranja.

I dok su u EU pozdravili Appleovu odluku, jednoj se zemlji ona nije svidjela. Brazilska je vlada, točnije njihovo Ministarstvo pravosuđa, odredilo kaznu od 12,275 milijuna reala (odnosno 2,38 milijuna dolara) Appleu i naredilo prestanak prodaje iPhone 12 i novijih modela te prekid prodaje bilo kojeg modela iPhonea koji - nema punjač.

Slika nije dostupna Korisnici ljuti, Samsung ih trola: Najjači novi iPhone stoji 1399 dolara, no s njim nećete dobiti punjač ni slušalice

USB-C punjač, ilustracija Zbogom različitim utorima! EU dogovorio potez koji će baš svi koji imaju mobitele objeručke prihvatiti

Kako su objavili u službenom listu, mišljenje je Ministarstva da Apple, prodajom uređaja bez punjača zapravo "prodaje uređaj kojem nedostaje ključna komponenta čime namjerno diskriminira potrošače". Ujedno su odbacili Appleovo pojašnjenje da je uklanjanje punjača iz pakiranja ima ekološku komponentu. Naime, Ministarstvo tvrdi da nema nikakvih dokaza da je izbacivanje punjača iz pakiranja utjecalo na zaštitu prirode.

Zanimljivo, odluka je donesena tek dan prije no što bi Apple trebao predstaviti svoje nove uređaje, za koje također nije predviđeno da dolaze s punjačem.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti