Globalni IT problemi osjećaju se i u Hrvatskoj: Sigurnosna kompanija napravila je samo jednu grešku, a onda je počeo kaos!

Od Australije do SAD-a brojne tvrtke imaju problema s računalnim sustavima, a na udaru su trgovine, banke, zrakoplovne tvrtke, mediji...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2024. / 11:00

IT problemi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Brojne kompanije diljem svijeta, od Australije do SAD-a, uključujući i Hrvatsku, imaju velikih problema sa svojim IT sustavima. Iako se na početku činilo kako bi problem mogao biti u Microsoftu, iz kojeg su zaista potvrdili kako imaju problema s Microsoft365 aplikacijama i servisima, uzrok treba tražiti na drugom mjestu - u za širu javnost nepoznatoj kompaniji za kibernetičku sigurnost CrowdStrike i njihovu sigurnosnom softveru.

Ransomware, ilustracija Što je ransomware i što napraviti ako vas hakeri "zaključaju"?

Sigurnosnim uslugama CrowdStrikea za zaštitu svojih Windows računala i poslužitelja koriste se brojne tvrtke diljem svijeta i u tome je razlog zbog kojeg su problemi tako rašireni, odnosno globalni. Do njih je došlo nakon neispravnog ažuriranja softvera CrowdStrikea te su, prema The Vergeu, zbog tog updatea računala i poslužitelji ušli u petlju konstantnog pokušaja restarta, odnosno ponovnog pokretanja. Kako računala i serveri nisu bili online i nisu se mogli pokrenuti, započeo je kaos.

Koliko je problem velik i raširen, najbolje govori podatak da su odgođeni brojni zrakoplovni letovi - prvo u SAD-u, u kojem zrakoplovi Frontier Airlinesa nisu mogli poletjeti, a nakon toga i u Australiji. Na aerodromu u Sydneyju nestale su sve informacije s ekrana za odlaske te su neke zrakoplovne kompanije obavijestile svoje putnike da ne mogu prijavljivati putnike na letove, tako da oni ne mogu ući u njihove avione. Iz Virgin Australije objavili su potpunu obustavu svojih letova, a čini se kako su na udaru i zračne luke u Berlinu i Španjolskoj.

još jedna zrakoplovna kompanija koja se našla na udaru ovog problema jest i Ryanairt, iz kojeg su, zbog IT problema treće strane svoje putnike zamolili da ranije dođu na aerodrome, barem tri sata ranije. I sve to u vrijeme godišnjih odmora, kada je ionako na aerodromima velik broj putnika.

U Hrvatskoj su kompanije zabilježile probleme s online plaćanjem, na udaru su i CEZIH, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i neki mediji.

U Velikoj Britaniji problemi su zabilježeni i u željezničkom prometu te se putnike upozorava na moguća kašnjenja i odgode.

Hakiranje Mogu li hakeri srušiti energetsku mrežu? Sjetite se što se dogodilo u Ukrajini prije 9 godina

Osim nervoze na aerodromima i željezničkim stanicama i odgode letova, problemi su nastali i u trgovinama, čiji sustavi naplate ne rade, pa su se počeli stvarati veliki redovi pred blagajnama. U Australiji su na udaru i banke i mediji, u Velikoj Brtainiji Sky News nije mogao emitirati svoj program uživo.

Iz australskog nadzornog tijela za kibernetičku sigurnost ranije su komentirali kako nemaju nikakvih informacija da je riječ o nekom kibernetičkom napadu ili nešto slično, već njihove prve informacije govore o tehničkom problemu s platformom treće strane, a ta treća strana je, sada je to jasno - CrowdStrike. Iz te tvrtke kažu kako su svjesni problema te da rade na njihovu rješavanju. Nadamo se da će se situacija što prije riješiti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti