Google razvija žicu osjetljivu na dodir za svoje slušalice i pametne zvučnike

Iako je još u fazi prototipa, čini se kako su u Googleu na dobrom putu jer je u testiranjima žica "prepoznala" geste u čak 94 posto slučajeva.

Martina Čizmić | 20.05.2020. / 14:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ste ikad koristili bežične slušalice znate da se njima može upravljati dodirom i gestama. Želite promijeniti pjesmu? Jednostavno dotaknite određeno područje na slušalici.

No, kad su slušalice male, to često nije baš lak ni jednostavan zadatak.

Upravo zato u Googleu su razvili žicu osjetljivu na dodir. Točnije, razvili su e-tekstil koji reagira na podražaje pa te signale pretvara u kontrole poput javljanja na poziv, pojačavanja zvuka, preskakanja pjesme i slično.

Žica koja je obavijena e-tekstilom tako reagira na dodir, stiskanje, savijanje pa čak i povlačenje prstiju po njoj. Svaka gesta ima drugo značenje i rezultira drugim akcijama. Osim toga, kroz nju je provučena optička nit koja mijenja boje, ovisno o gesti koju korisnik upotrijebi.

Hvatanje i stiskanje žice aktivira set elektroda koje nam omogućuju praćenje pokreta, pojasnili su iz Googlea te dodali kako žica "osjeća" na kojem dijelu ju korisnik dodiruje, koliko dugo te s kojom snagom.

Iako je još u fazi prototipa, čini se kako su u Googleu na dobrom putu jer je u testiranjima žica "prepoznala" geste u čak 94 posto slučajeva.

Naš e-tekstil gotovo jednako brzo reagira kao dodirivanje bežičnih slušalica, a čak je i brži nego da koristite upravljanje tipkama, istaknuli su iz Googlea.

Žica osjetljiva na dodir mogla bi se tako koristiti kao žica za pametne slušalice, pametne zvučnike, ali i kao dio pametne odjeće, što bi omogućilo upravljanje glazbom ili pozivima potezanjem, primjerice, rukava ili guranjem ruke u džep.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti