Googleova AI može brže i bolje prognozirati vrijeme u odnosu na postojeće metode i alate

Njihov alat je baziran na algoritmu zahvaljujući kojem mogu ostvariti “preciznost bez presedana” kada je u pitanju globalna vremenska prognoza.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2023. / 13:16

Prognoza vremena, ilustracija (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija danas se koristi u brojnim manjim i većim poslovnim procesima, a u budućnosti bi zahvaljujući ovoj tehnologiji mogli imati i preciznije vremenske prognoze. Tako barem tvrde iz Googlea, odnosno njihova odjela DeepMind koji je razvio specijaliziran i napredan AI model namijenjen prognoziranju vremenskih uvjeta.

Prognoza vremena, ilustracija AI je budućnost prognoze vremena? Deset tisuća puta su brži od postojećih i precizno mogu izračunati ekstremne vremenske pojave

Iz ove kompanije kažu kako je GraphCast baziran na algoritmu zahvaljujući kojem mogu ostvariti “preciznost bez presedana” kada je u pitanju globalna vremenska prognoza. Osim velike preciznosti, ovaj je model zanimljiv i po svojoj brzini jer mu za izračune treba manje od minute. To je u suprotnosti s klasičnim prognostičkim modelima za koje su potrebna superračunala koja će obraditi veliku količinu podataka i varijabli te im je za izračune potrebno dosta vremena.

Tijekom razdoblja od deset dana Googleova umjetna inteligencija može predvidjeti stotine vremenskih varijabli te u 90 posto slučajeva u svojim prognozama “značajno nadmašuje” najpreciznije postojeće prognostičke sustave. Googleova umjetna inteligencija posebno se dokazala u predviđanju opasnijih vremenskih nepogoda poput tropskih ciklona, ekstremnih temperatura i slično.

Ovaj je model treniran na povijesnim podacima o vremenu u proteklih 40 godina. Riječ je o podacima Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF), jednog od vodećih svjetskih prognostičkih sustava. Napredak koji je GraphCast ostvario iznenadio je i sve znanstvenike u ECMWF-u te su prognoze Googleove umjetne inteligencije impresivnije u odnosu na ono što su stručnjaci ranije predviđali. GrapCast je brz, točan i iznimno energetski učinkovit te zahtjeva samo minutu računalnog opterećenja cloud računala Google TPU v4, a cijeli proces može biti i tisuću puta jeftiniji u odnosu na energetsku potrošnju superračunala prilikom primjene tradicionalnih prognostičkih metoda.

AI procjenilište štete na automobilima Predstavljen sustav za automatiziranu procjenu šteta na automobilima temeljen na umjetnoj inteligenciji

Ipak, treba naglasiti kako ovaj model nije savršen i ima svoja ograničenja te u nekim prognostičkim scenarijima ne može nadmašiti tradicionalne metode i alate koji se koriste za prognoze, a ne može pružiti niti istu razinu detalja. Zato iz Googlea ne misle da bi GraphCast, barem ne u bližoj budućnosti, mogao zamijeniti tradicionalne prognostičke sustave, ali ih zato može nadopunjavati kako bi konačan rezultat, odnosno prognoza bila što preciznija.

Izvor: Tech Spot


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti