Sam Altman najavio planove za AI: Rade na razvoju ChatGPT-5, a konačni je cilj - generativna umjetna inteligencija

Da bi uspjela u svom naumu, kompaniji je potrebno jako puno novca i Altman se nada kako će Microsoft nastaviti s financiranjem OpenAI-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2023. / 14:20

Sam Altman (Foto: Afp)

Predstavljanje chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji ChatGPT u potpunosti je promijenilo tehnološku industriju. Iako je prošlo manje od godine dana otkad je OpenAI predstavio svoj AI alat, danas gotovo da nema veće kompanije koja nije predstavila ili ne razvija vlastita rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji. Također, ova je tehnologija mnogima radikalno olakšala posao te su dio svoga posla samo prenijeli na umjetnu inteligenciju, koja sada piše mailove, poslovne prijedloge, kodira, dizajnira i obavlja brojne druge poslove sve donedavno rezervirane samo za ljude.

Sam Altman, OpenAI OpenAI predstavio cijeli niz novosti: U budućnosti ćete od računala zatražiti što vam treba, a ono će samo rješavati zadatke

Naravno, uz takav napredak AI-a postoji i bojazan kako bi zbog te tehnologije mnogi mogli dobiti otkaze, a nagađa se što će se dogoditi u trenutku kada umjetna inteligencija postane inteligentnija od ljudi. Da bi do toga došlo (a pitanje je želimo li takvo nešto)t, potrebna su velika ulaganja u razvoj i treniranje umjetne inteligencije. O tome je nedavno govorio izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman, koji je posebno spomenuo važnost dosadašnje suradnje s Microsoftom te je izrazio nadu da će se ta suradnja, ali i financiranje tehnološkog diva nastaviti i dalje. Podsjetimo, Microsoft je prvi put investirao u OpenAI još 2019. godine, dok su početkom ove godine najavili još jednu investiciju, najveću dosad, te su u OpenAI uložili čak 10 milijardi dolara.

Altman kaže kako je još dalek put između pozicije na kojoj se sada nalaze i univerzalne umjetne inteligencije, pri čemu je posebno naglasio velike troškove treniranja AI-a. U intervjuu za Financial Times rekao je kako radi na razvoju takve superinteligencije, kao i na masivnim računalnim sustavima koji su nužni kao podrška takvom projektu.

Robot Hoćemo li u budućnosti sklapati prijateljstva s umjetnom inteligencijom? Evo što kaže Sam Altman

Trenutačno se za treniranje AI chatbotova koriste veliki jezični modeli (LLM), no za razvoj sljedeće generacije AI-a, odnosno univerzalnu umjetnu inteligenciju takvi će veliki jezični modeli biti samo jedan od mnogih dijelova koji će biti potrebni za njezin razvoj. No OpenAI ima velike planove i prije AI-a te rade na razvoju ChatGPT-5. Kada možemo očekivati novu verziju najpopularnijeg AI chatbota, nije poznato, no jasno je kako bi njezine mogućnosti trebale biti znatno bolje u odnosu na aktualnu verziju.

Izvor: Neowin
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti