Je li virus oslabio? Gordan Lauc: "Ne smijemo ući u zimu s velikim brojem slučajeva zaraze koronavirusom"

Međunarodni tim znanstvenika, među kojima su i Hrvati, objavio je novo istraživanje o povezanosti koronavirusa i toplog vremena.

Valentina Baus | 17.07.2020. / 22:17

Galerija

Što su otkrili i je li virus oslabio? Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je laboratorij u kojemu su se analizirali rezultati, ali i u kojemu se upravo provode nova istraživanja na krvi oboljelih iz Bergama i Barcelone.

Od ožujka do danas bolest se promijenila. Naš se organizam s koronavirusom bolje nosi ljeti nego zimi. U laboratoriju u kojemu radi, znanstvenik Gordan Lauc govori nam o nekim od zaključaka tek objavljenog istraživanja na kojemu je i sam radio.

"S dolaskom proljeća, toplijeg vremena COVID je postao bitno blaža bolest nego što je bila tijekom zime", navodi Lauc. Dolaskom toplijeg vremena, kaže, smanjila se i vjerojatnost da će pacijent od koronavirusa umrijeti.

"Povišenje temperature za svaki stupanj Celzijusa smanjuje rizik da će netko umrijeti od bolesti COVID-19 za oko 15 posto. To znači da je u ukupnom periodu prelaska od zime u proljeće rizik smrtnosti pao negdje između pet i deset puta", dodaje Lauc.

Provedeno istraživanje o simptomima

U istraživanju je sudjelovao 51 znanstvenik iz Kine i Europe. Istraživalo se na uzorcima iz osam bolnica u Europi i 15 bolnica u Kini.

Obuhvatilo je oko 7000 hospitaliziranih pacijenata i oko 37.000 ljudi koji su sami upisivali podatke o simptomima. U analizu je bilo uključeno i dvjestotinjak pacijenata iz Hrvatske.

Radi se i na nastavku ovog istraživanja. U drugom laboratoriju analizirala se krv pacijenata iz Berghama. U strojevima je krv zaraženih koronavirusom iz Barcelone koja se analizira.

"Od tih pacijenata koji su imali teški ili laki oblik COVID-a ili su na kraju umrli, mi smo dobili uzorke plazme i sada gledamo glikane u tim uzorcima da vidimo mogu li nam oni pomoći kao biomarkeri da predvidimo tko će razviti teški, a tko će razviti lagani oblik COVID-a", ističe Lauc.

Rezultati za nekoliko mjeseci

Rezultati će biti gotovi za nekoliko mjeseci, kada bi se simptomi ponovno mogli promijeniti.

"Ono na što se moramo pripremati je da će ponovnim dolaskom sezone grijanja bolest ponovno postati teža, ne smijemo ući u zimu s velikim brojem slučajeva. Već danas se moramo početi ponašati odgovorno i tu epidemiju ne širiti", objasnio je Lauc.

Nacionalni stožer već neko vrijeme upozorava na to da bi jesen mogla biti teška. Imamo, kažu, dovoljno kapaciteta, liječnika, ali i respiratora. Njih oko 900 što bi trebalo biti i više nego dovoljno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti