Gradska plinara Zagreb dobila 2,3 milijuna kuna europskog novca za jačanje kibernetičke sigurnosti

Kroz ovaj projekt, koji će se provoditi do lipnja 2022. godine, ojačat će se kapaciteti za odgovor na kibernetičke sigurnosne incidente.

Martina Čizmić | 03.09.2020. / 14:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gradskoj plinari Zagreb odobreno je 316.463 eura, nešto više od 2,3 milijuna kuna, za projekt jačanja informacijske sigurnosti, a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telekom), fonda namijenjenog ulaganju u digitalne infrastrukturne projekte Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije, priopćili su iz te tvrtke. Ugovorom s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), potpisnicom uime Europske komisije, sufinancirano je 75 posto iznosa projekta vrijednog više od 3,1 milijun kuna.

Kako ističu, GPZ je najveći hrvatski distributer plina, koji je Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti prepoznat među ključnim informacijskim sustavima iz područja energetike, će s partnerom Zavodom za sigurnosti informacijskih sustava kao nadležnim CSIRT-om, tijelom za prevenciju i zaštitu od kibernetičkih incidenata, kroz projekt „Unapređenje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina“ unaprijediti informacijske i komunikacijske procese. Tako će se kroz ovaj projekt, koji će se provoditi do lipnja 2022. godine, ojačati kapaciteti za odgovor na kibernetičke sigurnosne incidente.

Informacijske i komunikacijske tehnologije okosnica su suvremenih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Ulaganjem u digitalizaciju poslovanja, s pratećim sustavima za zaštitu od kibernetičkih rizika, GPZ prati trendove nužne za našu ključnu uslugu sigurne isporuke plina potrošačima i za stabilnost plinskog sustava. Ovo je prvi, ali ne i jedni projekt koji GPZ ima u planu koristeći sredstva europskih fondova za razvoj poslovanja, kazao je Tomislav Mazal, direktor GPZ-a, o važnosti provedbe Projekta.

Sredstvima iz CEF Telekom fonda pridonosi se razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije ulaganjem u digitalne infrastrukture zemalja članica s ciljem jačanja suradnje i sposobnosti dionika ključnih za strategiju kibernetičke sigurnosti EU definiranu Direktivom o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti