Hakeri upali u Poreznu upravu i ukrali osobne i financijske podatke milijuna građana

Informacije koje su procurile nisu bile tajne i nije ugrožena financijska stabilnost, istaknuo je bugarski ministar financija.

Martina Čizmić | 17.07.2019. / 07:40

Haker (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hakeri su upali u sustave porezne uprave i ukrali osobne i financijske podatke milijuna Bugara, priopćila je bugarska vlada, ali i ubrzo objavila kako je uhitila sumnjivca.

Imamo osumnjičenog koji je pritvoren, rekla je glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova te odbila iznijeti bilo kakve druge informacije.

Napad na bugarsku poreznu upravu NRA dogodio se krajem lipnja, kazali su dužnosnici, a za njega se doznalo kada je osoba koja je ustvrdila da je ruski haker kontaktirao s lokalnim medijima u ponedjeljak navečer nudeći pristup ukradenim podacima.

Hakerski napad, ilustracija Hrvatske državne institucije dva mjeseca bile na udaru hakera, a još se ne zna tko stoji iza napada

Slika nije dostupna Većina tvrtki ne zna da imaju "tamne podatke" koji su posebno privlačni hakerima

C-TOC, Erno Doorenspleet i Sophia Smith Čudo tehnologije: Iskusili smo kibernetički napad u najmodernijem sredstvu za obranu od hakera

Usporedili smo 30 posto podataka koji su javno objavljeni i potvrđujemo da su to podaci koje je imao NRA, rekao je glasnogovornik NRA Rosen Bačvarov.

Bugarski ministar financija Vladislav Goranov izjavio je kako je pogođeno oko 3 posto baze podataka, što uključuje milijune dosjea u zemlji od 7 milijuna ljudi.

Međutim, informacije koje su procurile nisu bile tajne i nije ugrožena financijska stabilnost, istaknuo je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti