Hakirao traktor i instalirao posebnu "farmersku" verziju popularne videoigre

S obzriom na to da je u originalnoj igri zadaća igrača bila skupljanje oružja i lijekova te ubijanje demona, ova "farmerska" inačica čini se puno pitomijom.

Martina Čizmić | 16.08.2022. / 15:02

Traktor, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Obično kad pišemo o hakerima, spominjemo ih u kontekstu kibernetičkog kriminala. No, hakeri koji sudjeluju na konferenciji DefCon spadaju u kategoriju "bijelih hakera" koji upozoravaju na sigurnosne propuste i probleme u pojedinim tehnologijama.

Tako je haker koji je poznat pod nadimkom "Sick Codes" otkrio kako je moguće upasti u računalni sustav poznatih traktora John Deere i na samom vozilu instalirati popularnu videoigru iz 1993. godine - Doom.

 

 

Iako bi se mnogi mogli zapitati, zašto bi netko uopće instalirao Doom u traktoru, "Sick Codes" je udružio snage s novozelandskom hakericom i moddericom, Skelegant, ne bi li cijeli sustav dignuo na novu razinu. Tako je igra prilagođena vozaču traktora. Točnije, vozač na ekranu vozi traktor i skuplja kukuruz s polja ili lovi odbjegle svinje, a isotvremeno prikuplja dodatne bodove i mogućnosti u igri.

S obzriom na to da je u originalnoj igri zadaća igrača bila skupljanje oružja i lijekova te ubijanje demona, ova "farmerska" inačica čini se puno pitomijom.

Zanimljivo, "Sick Codes" nije klasičan haker, već je u svijet hakiranja ušao upravo kroz "hakiranje traktora" - praksu kojom korisnici ulaze u sam računalni sustav vozila i uklanjanju ograničenja koja je postavio proizvođač. Jedan od razloga zašto to radi je i zbog činjenice da bi vlasnici traktora trebali imati pravo moći popraviti svoje vozilo (pa i softverski), ako se ono pokvari. Toliko je uspješan u tome što radi, da su nakon njegovog prošlogodišnjeg prezentiranja na DefConu, John Deere i drugi proizvođači traktora izbacili softversku zakrpu za sve ranjivosti koje je otkrio.

Oslobodimo traktore, jedna je od njegovih poruka proizvođačima. 

 Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti