Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, očekuje da će njihovo cjepivo protiv COVID-19 brzo izaći na tržište nakon što dobije odobrenje od američkog ureda za hranu i lijekove (FDA), no hoće li oni koji ga prime i dalje prenositi virus ili ne, pitanje je na koje on zapravo nema jasan odgovor.

Mislim da je to nešto što treba proučiti. Nismo sigurni u to trenutačno, rekao je Bourla, odgovarajući na pitanje NBC-jeva novinara Lestera Holta u intervjuu.

Proteklog mjeseca Pfizer je objavio da je njihovo cjepivo, koje je razvijeno u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech, pokazalo više od 90 posto učinkovitosti u davanju imuniteta sudionicima kliničkih testiranja.

Iako su Britanci postali prva zemlja Zapada koja je odobrila to cjepivo, američki FDA nije u tolikoj žurbi s davanjem odobrenja, a Velika Britanija dobila je kritike i od najvećeg američkog stručnjaka za pandemiju COVID-19 Anthonyja Faucija, koji je rekao da su Britanci, manje-više, istrčali pred rudo s odobrenjem cjepiva. Fauci je, s druge strane, pohvalio "vrlo oprezan" pristup FDA u odobravanju tog cjepiva.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju