Hrvati bi radije odabrali električni umjesto benzinskog, ali zapravo sanjaju o letećim automobilima

Što Hrvati očekuju od budućnosti i kako zamišljaju da ćemo u budućnosti putovati?

Martina Čizmić | 06.02.2020. / 11:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Goodyearov brbljavi robot Goody u kratkom internetskom ispitivanju provedenom u Sloveniji i Hrvatskoj istraživao je kakvo je razmišljanje o mobilnosti u budućnosti. Rezultati su pokazali da gotovo 80 posto Hrvata vjeruje da će se u našoj budućnosti osobna vozila kretati zrakom.

Rezultati osim toga pokazuju kako su Hrvati jako skloni alternativama benzinskih vozila. Naime, kad bi bio moguć slobodan izbor, većina bi odabrala električne (34 posto) ili hibridne (31 posto) automobile, a 35 posto odlučilo bi se za benzinske. Znatno manji udio Hrvata oduševljen je dijeljenim prijevozom. Kad bi se Hrvati mogli odlučivati između vlastitog automobila, brzoga vlaka ili dijeljenog prijevoza (odnosno takozvanim uslugama "car sharinga"), potonji bi odabralo samo 13 posto upitanih. Većina od čak 76 posto odlučila bi se za vlastito vozilo.

U ispitivanju koje je provedeno u Hrvatskoj i Sloveniji između dviju zemalja kod većine tematika nije bilo značajnijih razlika. Najveće odstupanje pojavilo se u odnosu prema električnim automobilima. Njih bi u Sloveniji odabralo dobrih 50 posto ispitanika, a za benzinska prijevozna sredstva odlučilo bi se oko 32 posto. Hibridna vozila, koja su sudeći po rezultatima u Sloveniji najmanje omiljena, odabralo bi samo 17,5 posto vozača.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti