Hrvatska inovatorica osmislila i napravila uređaj koji ženama olakšava precizno praćenje plodnih dana

Praćenje plodnih dana oduvijek je bila jedna od metoda za planiranje trudnoće. No, hrvatska ga je inovatorica uvela u 21. stoljeće.

Martina Čizmić | 24.05.2021. / 13:08

Galerija

Kad je prije četiri godine počela s razvojem me.muma, inovatorica Maja Bujas željela je riješiti prilično privatan problem - ostati trudna i dobiti toliko željeno dijete. Ideju i tehnologiju testirala je i na sebi te dokazala kako je moguće pomoću analize slime utvrditi prisutnost hormona koji signaliziraju plodne dane.

Četiri godine kasnije, svjetlo je ugledao me.mum uređaj i aplikacija za pouzdano i jednostavno određivanje plodnih dana te najbolje vrijeme za začeće.

Kako je bilo rečeno na predstavljanju u Zagrebu, danas se za utvrđivanje plodnih dana najčešće koriste jednokratne, skupe i nepraktične metode poput urin testa, netočnog menstrualnog kalendara ili metoda ultrazvučne dijagnostike koja zahtjeva česte posjete ginekologu. S druge strane, me.mum jednostavno iz jedne kapi sline detektira i analizira razinu luteinizirajućeg hormona, a zbog machine learning tehnologije predviđa plodne dane – i sve to u tri koraka. Kap sline stavi se na uređaj, spoji sa smartphoneom, a aplikacija predvidi najbolje vrijeme za začeće.

Prednosti me.mum uređaja

Osim pouzdanosti, jedna od prednosti inovativnog me.mum fertility monitora je da ga žene mogu koristiti bilo kad, bilo gdje i u bilo koje doba dana koliko god puta je potrebno. Tako štede vrijeme i novac te najvažnije – otkrivaju svoju jedinstvenu hormonalnu sliku, brinu o zdravlju u okruženju koje im odgovara te posljedično ublažavaju stresne situacije koje mogu negativno utjecati na trudnoću.

Me.mum već sad bilježi pozitivna iskustva kod korisnica koje su testirale prototip fertility monitora. Me.mum je detektirao kako ženama ovulacija ne počinje u danu koji im je predviđao menstrualni kalendar, neke su korisnice tek zbog me.mum monitora uspjele točno odrediti svoje plodne dane iako su prije koristile sve trenutačno dostupne metode detektiranja plodnosti, a neke su sada majke.

Postotak predviđanja plodnosti me.mum fertility monitorom je već sada na nevjerojatnih 70 posto, dok testiranje plodnosti jednokratnim i standardnim metodama može biti učinkovito do 80 posto. Maji Bujas je cilj u budućnosti povećati postotak predviđanja plodnosti me.mum uređajem i aplikacijom na 95 posto, a taj će cilj ostvariti samo uz podršku me.mum zajednice putem Indiegogo platforme na kojoj je trenutačno aktivna kampanja putem koje se može podržati me.mum fertility monitori aplikacija za OS i Android sustave po cijeni od 59 eura, ili 69 eura u koju je uključen i online nutrition tečaj za osnaživanje plodnosti.

Sve informacije o me.mum inovaciji te Indiegogo kampanji možete pratiti i putem Facebooka i Instagrama. Kampanja će biti aktivna do sredine lipnja.

Oduševljena sam što je me.mum prepoznat kao rješenje problema žena i zapravo ne mogu još vjerovati da je doživio toliko veliki uspjeh. Hvala svima na podršci, a pogotovo ženama koje su prve testirale me.mum, a sada su, zahvaljujući pomoći me.mum-a, postale majke. Pozivam sve da iskoriste ovu priliku i sa 50 % popusta kupe me.mum uređaj na Indiegogo platformi još 24 dana, rekla je inovatorica Maja Bujas.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti