Hrvatska kompanija razvila pametni jastuk za bolji i kvalitetniji san

Osječka kompanija Tekstil LIO predstavila je jastuk koji će pratiti kvalitetnu sna, reproducirati glazbu i binauralne zvuke koje će čuti samo osoba koja spava na njemu, a ima i opciju alarma i SOS poziva

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2018. / 11:06

Lio pametni jastuk (Foto: Tekstil LIO) (Foto: Tekstil LIO)

Sve veći broj uređaja danas postaje "pametno" – od pametnih telefona i televizora pa do pametnih frižidera, mašina za pranje veša pa čak i pametnih jastuka. Pametni jastuk koji bi trebao riješiti probleme sa spavanjem, tj. nespavanjem i njegovim vlasnicima omogućiti bolji san predstavila je osječka kompanija Tekstil LIO d.o.o.

Ova kompanija dugogodišnji je proizvođač jastuka, pokrivača i posteljina čija povijest seže još u 1901. godinu, a s novim jastukom spojila je tradiciju, kvalitetu i moderne tehnologije.

Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji i senzorima ugrađenim u LIO memory jastuk, može se pratiti kvaliteta sna – postotak laganog sna, postotak dubokog sna (REM faza), dobiti ocjenu kvalitete sna, a jastuk će vlasnike obavijestiti u slučaju hrkanja.

Lio pametni jastuk (Foto: Tekstil LIO) (Foto: Tekstil LIO)

Još jedna od zanimljivih opcija ovog pametnog jastuka je mogućnost reprodukcije glazbe kognitivnim putem – zvuk se prenosi preko kosti lubanje te ga čuje samo osoba koja spava na njemu, a osim glazbe jastuk omogućuje i reprodukciju binauralnih zvukova koji stimuliraju mozak pomoću zvukova različitih frekvencija kako bi se postigla određena stanja svijesti i emotivna stanja.

Time se postiže opuštanje pa će, kažu iz ove kompanije, vlasnici lakše zaspati te imati lakši i mirniji san. No, niti to nije sve – jastuk ima i opciju alarma (kojeg će također čuti samo osoba koja leži na njemu) i SOS tipku s unaprijed određenim brojem telefona koji će se nazvati u slučaju medicinske hitnosti.

Jastuk je prekriven Silverguard tkaninom koja sadrži ione srebra koji sprečavaju razvoj mikroorganizama i neugodnih mirisa na jastuku.

Serijska proizvodnja pametnog jastuka počinje za tri tjedna, a njegova cijena iznosit će 1200 kuna.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti