Hrvatski inovatori nude više od 150 patenata investitorima: Koliko će ih i vidjeti tržište?

Domaće inovacije još uvijek traže put, najprije do investitora, a nakon toga i do tržišta.

Vanja Margetić | 20.10.2017. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagreb je domaćin 15. izložbe inovacija. U tri dana, koliko izložba traje, predstavit će se više od 150 inovacija.

Neke od njih već su pronašle svoj put prema tržištu, dok ostali upravo na ovakvim izložbama traže moguće investitore za svoje patente.

Stalak, rasvjetni stup, punjač za mobitele i miniradionica za bicikle – sve na jednom mjestu.

On sadrži osnovni alat za popravak bicikla. Interesantan je po tome što ima ugrađen kompresor za pumpanje guma. Alat dopire do svih dijelova bicikla, kao i kompresor, i jednostavnim pritiskom pumpamo gume, rekao je Davor Žugaj, inovator iz Topuskog.

Ovo je jedna od rijetkih komercijalnih inovacija. Postavljena je na području Topuskog i Zagreba, a s ostalim gradovima još se pregovara.

A umjesto klasičnih držača za mobitel zanimljiva inovacija. Primjenu ovaj mladi inovator vidi u brojnim zanimanjima.

Držač mobitela koji je skriven u šiltu sportske kape ili kacige i namijenjen je da istodobno možete obavljati poslove uz nesmetano korištenje obje ruke, kaže Denis Kolnrekaj, inovator iz Umaga.

Gotovo da nema područja u koje inovacije nisu ušle. Tako je i s kulinarstvom. Daska s pomoćnim posudama jedna je od njih.

Kad nešto nasjeckate, to morate stavljati u posude, što je poprilično nezgodno i uvijek vam nešto ostaje. Kad nasjeckate recimo ovu mrkvu, možete gurnuti u odgovarajuću posudu mrkvu, luk, papriku, rekao je Merfid Gusić, inovator iz Splita.

Smislila je domaća pamet i uređaj za bojenje rasvjetnih stupova ili stupova uz autocestu. Ovaj robot zamjenjuje radnu snagu i obavlja tri puta više posla od čovjeka.

Domaće inovacije još uvijek traže put, najprije do investitora, a nakon toga i do tržišta. Potpora države postoji, no, trebala bi biti veća.

U skandinavskim zemljama poduzetništvo kotira na skali od sto na negdje 86, u Hrvatskoj 46, tako isto i inovatorstvo koje treba biti u simbiozi sa poduzetništvom. Inače neće doći do komercijalizacije inovacije, inovacija će završiti u ladici, rekao je Ivan Bračić iz udruge inovatora Hrvatske.

To je čest primjer, jer deset godina nakon prijave patenta, ako ne postane komercijalan, on postaje dostupan svima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti