Hrvatski softver upravljat će jednom od najvećih svjetskih tvornica aluminija

Implementacijom MES-a hrvatska će tvrtka donijeti 4. industrijsku revoluciju u saudijski Ma'aden.

Martina Čizmić | 25.07.2019. / 16:03

Vladimir Lukić, direktor u 8Sigma prezentira softver timu iz Ma\'adena (Foto: 8Sigma)

Jednog od najvećih svjetskih integriranih tvorničkih kompleksa za obradu aluminija, saudijski Ma'aden, koristit će hrvatski softver za digitalizaciju proizvodnje aluminija. Odabrali su implementaciju softverskog rješenja MES (eng. Manufacturing Execution System) kojeg su razvili stručnjaci iz zagrebačke tvrtke 8Sigma te tako pokazali da se mogu nositi s nekim od najzahtjevnijih projekata u području inače vrlo kompleksne metalne industrije.

Kako ističu iz tvrtke 8Sigma, ova suradnja je dio poslovne strategije Ma'aden Aluminiuma i razvojnog plana koji uključuje investiciju vrijednu nekoliko milijuna dolara te se odnosi na kompletnu digitalizaciju proizvodnih procesa u valjaonici u kojoj se obrađuje aluminij za automobilsku industriju. Ugovor o suradnji između dvije tvrtke potpisan je prošloga tjedna te se odnosi na prvu fazu implementacije rješenja 8Sigma MES u tvorničkom postrojenju u saudijskom Ras Al Khairu, koje će biti dovršena i stavljeno u rad tijekom 2020. godine.

8Sigma MES je softver primjenjiv u različitim tipovima proizvodne industrije, neovisno o veličini samog tvorničkog postrojenja. Štoviše, radi se vrlo konfigurabilnom rješenju koji je istovremeno lagan za korištenje. Klijentima omogućava široki raspon benefita, poput praćenja stanja u tvornici u realnom vremenu, automatske usporedbe rezultata i ciljeva, proaktivnog održavanja, analize zastoja, standardizacije proizvodnje i boljeg planiranja.

Implementacijom MES-a, menadžment i djelatnici tvornice u realnom će vremenu imati brz i točan uvid u sve faze proizvodnih procesa. Naime, MES će omogućiti praćenje proizvoda od trenutka kada sirovina ulazi u proizvodni proces pa sve do trenutka kada je gotov proizvod spreman za isporuku krajnjem kupcu. Neki od najvažnijih benefita ove implementacije bit će svakako porast kvalitete proizvoda, optimizacija procesa, kao i praćenje usporedbe uspješnosti zaposlenika i kontrola učinkovitosti strojeva.

Očekujemo brzu i efikasnu implementaciju MES-a koja će donijeti 4. industrijsku revoluciju (Industry 4.0) u naš proizvodni kompleks za automobilsku industriju i koja će nas poduprijeti u digitalizaciji koju provodimo od samog osnutka naše tvornice. Potpisivanjem ovog ugovora, još jednom smo dokazali da je Ma'aden Aluminium moderna kompanija orijentirana na stalni razvoj i rast te koja prati visoke tehnološke i tržišne trendove, rekao je Abdulaziz Al-Ruwaily, direktor proizvodnje u Ma'aden Rolling Company.

Potpisivanje ugovora o suradnji s velikom i naprednom kompanijom poput Ma'adena je svakako i dodatna potvrda kvalitete tvrtke 8Sigma i njenog softvera.

Velika je čast biti partner jednoj od vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji aluminija te ih podupirati u njihovom daljnjem razvoju. Implementacija našeg 8Sigma MES-a je potvrda Ma'adenove tendencije da bude visoko tehnološka kompanija fokusirana na ostvarivanje najveće kvalitete proizvoda te najzahtjevnijih poslovnih ciljeva, rekao je direktor i suosnivač tvrtke 8Sigma, Marko Šatrak.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti