Hrvatski Telekom premijerno prikazao dokumentarni film "Generacija inspiracija"

Ovo je prvi dokumentarni film u Hrvatskoj na temu uloge STEM znanja i vještina u razvoju čitavog društva.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2019. / 07:14

Generacija Inspiracija (Foto: Hrvatski Telekom)

U Zagrebu je jučer premijerno prikazan film "Generacija inspiracija", prvi hrvatski dokumentarni film koji razbija predrasude s kojima se susreću mladi prilikom uključivanja u STEM aktivnosti. U autentičnim pričama o uspjesima i pogledima na svijet protagonista ovog dokumentarca Hrvatski Telekom ističe prilike koje otvaraju najnovije tehnologije, bilo u području pripreme mladih za poslove budućnosti ili osnaživanju njihove uloge za prosperitet cijelog društva. 

Generacija Inspiracija (Foto: Hrvatski Telekom)

"Generacija inspiracija" isprepliće razmišljanja i stavove mladih polaznika donacijskog programa Generacija NOW prikazujući kako STEM vještine u školama pozitivno utječu na razne aspekte njihova života, života njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Oni su djevojčice i dječaci iz različitih sredina, različitih osobina i interesa, a zajedničko im je da koriste najnovija znanja i tehnologije, kritički promišljaju o svijetu oko sebe, razvijaju svoju kreativnost i u tome su izrazito uspješni. Također, ruše predrasude duboko ukorijenjene u našem društvu pokazujući kako su u bavljenju STEM znanostima jednako uspješni i dječaci i djevojčice, kako kompetencije u ovom području nisu rezervirane isključivo za rad u IT sektoru, kako su djeca s ovim znanjima nerijetko omiljena u društvu te kako, bez obzira na to žive li u malim mjestima ili velikim gradovima, zahvaljujući brojnim mogućnostima današnjice, imaju jednake prilike za uspjeh i razvoj.

Također, svoje osvrte na ovu temu podijelili su i renomirani stručnjaci. Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja ovdje govori o primjenjivosti STEM znanja i vještina u svim sektorima, naglašava tehnologiju kao ključan segment u izjednačavanju mogućnosti za sve te ističe: "U poslovima budućnosti jednako i ravnopravno su poslovi i za djevojčice i za dječake. Nema ružičastih, nema plavih. Prednost tehnologije je da svima daje jednake šanse."

Uz gospođu Kralj, i doc. dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu daje svoj stručni osvrt. Oslanjajući se na brojna znanstvena istraživanja, Pavlin-Bernardić govori o tome na koji je način upravo bavljenje STEM znanostima, poticanje djece od najranijih dobnih skupina na kritičko promišljanje o svijetu oko sebe te rješavanje izazova uz pomoć tehnologije dobro za njihov razvoj. Uz to, ističe i kako su upravo roditelji oni koji, čak i nesvjesno, od najranije dobi svojoj djeci nameću određene interese: "U društvu još uvijek postoji stereotip da je STEM područje više područje za muškarce. Kad roditelji kupuju igračke djevojčicama, više će kupiti lutke, a manje će kupiti nešto vezano za znanost, elektroniku, lego kockice i slično. Više će to kupiti dječacima. I tako zapravo cijeli život djeca usvajaju neke vrijednosti da je to područje više za muškarce."

Nenad i Rujana Bakić (Foto: Hrvatski Telekom)

"Donoseći najnovija znanja i tehnologije u obrazovne institucije, već godinama uspješno stvaramo jednake prilike za bolje obrazovanje diljem Hrvatske. Ovim dokumentarnim filmom uklanjamo i sve predrasude kako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednak pristup vrijednostima programa Generacija NOW, a koje su važne za njihov razvoj i uspjeh. Ponosni smo što na ovaj način odgajamo generaciju mladih ljudi koji već danas mijenjaju svijet na bolje, a istovremeno su to i uzori koji inspiriraju čitavo društvo", izjavila je ovom prigodom Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma i glavna inicijatorica programa Generacija NOW.

Snimanje se odvijalo diljem Hrvatske, a sve pod palicom Siniše Josipa Starčevića, nagrađivanoga redatelja i producenta poznatog upravo po nizu inspirativnih dokumentarnih formata snimanih za Europsku komisiju, razna međunarodna događanja i multinacionalne kompanije.

Generacija NOW donacijski je program koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. U četiri godine, u pripremanje mladih za poslove budućnosti uloženo je više od 4 milijuna kuna, a u programu se nalazi više od 300 obrazovnih institucija diljem Hrvatske. Dokumentarnim filmom "Generacija inspiracija", ali i čitavim nizom aktivnosti unutar donacijskog programa, Hrvatski Telekom ističe koliko je važno ulagati u bolje obrazovanje svih školskih uzrasta - kako bi uspješno koračali životom ne propuštajući prilike koje pruža najnovija tehnologija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti