Članak koji potpisuju Boris Jakopović iz tvrtke Dr Myko San i suradnici sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu navodi da je upotrebom metoda koje se koriste za istodobno praćenje velikog broja procesa u organizmu pokazano da kombinacija ekstrakata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 snažno koči tumorski rast i širenje te tako da sprječava stvaranje velikog broja proteina koji su uključeni u te procese.

Iako je istraživanje rađeno na karcinomu debelog crijeva, riječ je o temeljnim procesima rasta i širenja zajedničkim svim tipovima raka. Agarikon.1 istodobno potiče proces slaganja proteina u njihove pravilne strukture, što je nužno za njihovo pravilno funkcioniranje, koje je tijekom napredovanja tumora narušeno, kaže se u članku.

Također, antitumorski učinak kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva odnosi se na metabolizam tumora. Ustanovljeno je da Agarikon.1 koči procese stvaranja šećera i lipida kojima tumor sebi pribavlja hranu i energiju. Utvrđen je i pozitivan utjecaj na niz drugih proteina, biomarkera povezanih sa boljom prognozom daljnjeg toka bolesti.

Navedeni učinak može znatno pojačati učinke standardne kemoterapije i ublažiti njezine nuspojave, zaključuje se u članku koji potpisuju i Anita Horvatić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Nada Oršolić s Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu, Marko Klobučar, Sandra Kraljević Pavelić i Petra Grbčić sa Sveučilišta u Rijeci, Andrea Gelemanović s Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu i Ivan Jakopović iz tvrtke Dr Myko San.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju