Huawei razvija vlastiti operativni sustav za pametne telefone

Kineska kompanija želi se zaštititi u slučaju "najgoreg mogućeg scenarija" te već godinama razvija vlastiti operativni sustav koji bi mogao zamijeniti Androide

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2018. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tržištu mobilnih operativnih sustava godinama vlada totalna dominacija Androida i Appleovog iOS-a te su se svi pokušaji konkurenata, uključujući i Microsoft, Samsung i Firefox, pokazali neuspješnim tako da trenutno teško možemo zamisliti neki novi operativni sustav koji bi mogao poremetiti ovaj duopol. No, prema glasinama koje su objavljene prošlog tjedna, vlastiti operativni sustav priprema i – Huawei.

S razvojem ovog OS-a kineska kompanija počela je prije čak šest godina, kada je američka vlada počela istraživati Huawei te su se htjeli na vrijeme početi pripremati za potencijalnu situaciju u kojoj se na njihovim pametnim telefonima više ne bi mogao koristiti Android. To je bila ideja osnivača kompanije Rena Zhengfeija koji se htio osigurati u slučaju "najgoreg mogućeg scenarija".

Ovakva situacija gubitka licence za Android prijeti kineskoj kompaniji ZTE, koja već ima velikih problema jer im je zabranjena kupovina komponenata američkih kompanija, a problemi Huaweija i američke vlada nastavljaju se i dalje te Amerikanci istražuju je li Huawei prekršio sankcije nametnute Iranu.

Zanimljivo je što Huawei navodno ne razvija samo mobilni operativni sustav za pametne telefone i tablete, već i OS za osobna računala. U slučaju da im zaprijeti sudbina ZTE-a, ova će kompanija biti puno spremnija, no ako se dogodi da više ne bi mogli koristiti Android, to bi za njih bio veliki udarac, pogotovo što su se u posljednje vrijeme učvrstili kao treća najveća svjetska mobilna kompanija s velikim ambicijama i ciljevima za budućnost u kojoj žele prestići Apple i Samsung.

Što se mobilnog operativnog sustava tiče, poznate informacije kažu kako još nije dovoljno usavršen, a ako ga Huawei zaista i predstavi, veliki problem bit će podrška programera, odnosno broj aplikacija koji će biti puno manji u odnosu na Googleov mobilni operativni sustav.

Izvor: Neowin

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti