Huawei, Xiaomi i Nokia među top 5 mobilnih kompanija u Europi

Samsung i Apple u prvom su kvartalu zabilježili pad isporuka smartphonea na europskom tržištu, ali i dalje drže prva dva mjesta na tržištu pametnih telefona u Europi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2018. / 15:18

Huawei P20 (Foto: Huawei) (Foto: Huawei)

Tijekom prva tri mjeseca ove godine na europskom tržištu zabilježen je pad isporuka pametnih telefona – smanjenje prodaje zabilježili su lideri na ovom tržištu Samsung i Apple, dok su veliki porast zabilježile kineske kompanije Huawei i Xiaomi. Zanimljivo, na peto mjesto po broju prodanih telefona na europskom tržištu smjestila se Nokia, što je dokaz kako kompanija koja je otkupila prava na ovaj brand, HMD Global, radi odličan posao.

Broj isporuka na europskom tržištu tijekom prvog kvartala smanjen je za više od 6 posto, a najveći minus zabilježen je u državama zapadne Europe – skoro 14 posto. U Velikoj Britaniji zabilježen je pad broja isporuka od čak 29,6 posto, 23,2 posto manje telefona isporučeno je u Francuskoj, dok ta brojka za Njemačku iznosi 16,7 posto.

Xiaomi Mi Mix 2S (Foto: Xiaomi) (Foto: Xiaomi)

Iz analitičke kompanije Canalys kažu kako, iako su zabilježili pad broja isporuka, Samsung i Apple i dalje dominiraju tržištem pametnih telefona u Europi – Samsung s 15,2 milijuna isporučenih telefona drži 33,1 posto što je pad od 15, posto, dok je Apple isporučio 10,2 milijuna telefona i uz pad od 5,1 posto drži 22,2 posto europskog smartphone tržišta.

Veliki rast od skoro 40 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije zabilježio je Huawei – kineska kompanija isporučila je 7,4 milijuna telefona i drži 16,1 posto tržišta, dok je najveći rast (veći od tisuću posto) ostvario Xiaomi. Ova kompanija koja uskoro izlazi na burzu i čija bi tržišna vrijednost mogla iznositi nevjerojatnih 100 milijardi dolara tijekom prva tri mjeseca ove godine isporučila je 2,4 milijuna telefona i drži nešto više od pet posto tržišta.

Iznenađujuće peto mjesto zauzela je Nokia (odnosno HMD Global koji ima pravo na Nokijin brand) koja je prošle godine u ovo vrijeme tek predstavila svoje prve modele, a sada se već probila među top pet mobilnih proizvođača u Europi.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti