I Dell kreće s otkazima: Presudila loša situacija na tržištu i neizvjesna budućnost

Do sad su u tehnološkom sektoru najavljeni deseci tisuća otkaza, najviše od kraha "dot.coma" na početku stoljeća-

Hina | 06.02.2023. / 15:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja.

Tehnološki div time se pridružio nizu tvrtki, uključujući Alphabet, Amazon, Metu i Microsoft, koji su najavili desetke tisuća otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od kraha dot.coma na početku stoljeća, prema savjetodavnoj tvrtki Challenger, Gray & Christmas.

Panel na BFS Slijedi li val otkaza i u hrvatskim tehnološkim kompanijama i što će biti s plaćama?

Amazon je tako u siječnju počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta planira otpustiti 11.000, a Microsoft 10 tisuća radnika.

U 2022. tehnološki sektor najavio je više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima Challenger, Gray & Christmasa.

Uprava Della upozorila je na visoku razinu neizvjesnosti u poslovanju.

Možemo tek pouzdano utvrditi da se situacija na tržištu kontinuirano pogoršava i da je budućnost neizvjesna, napisao je u dopisu zaposlenicima jedan od glavnih operativnih direktora Jeff Clarke.

Dellovi dosadašnji potezi u borbi s izazovnim gospodarskim okruženjem, uključujući stanku u zapošljavanju vanjskih suradnika, ograničavanje putovanja i smanjenu potrošnju na vanjske pružatelje usluga, "više nisu dovoljni", rekao je Clarke u dopisu koji je tvrtka objavila.

SAP Now Još jedan veliki tehnološki div najavio otkaze: Otići će 3000 radnika

Dell je potkraj siječnja brojio oko 133.000 radnika od kojih je približno jedna trećina zaposlena u Sjedinjenim Državama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti