IBM poziva programere svijeta: Napravimo rješenja koja će nas bolje braniti od katastrofa i nepogoda

IBM i globalna inicijativa Call of Code udružili su se u projektu koji treba rezultirati inovativnim primjenama tehnologija u obrani od prirodnih katastrofa, nesreća i drugih nepogoda koje se sve češće događaju.

Martina Čizmić | 25.05.2018. / 15:03

Tehnologija (Foto: iStock) (Foto: iStock)

IBM i partneri pokrenuli su globalnu inicijativu Call for Code. Ovaj ambiciozni projekt trebao bi okupiti startup tvrtke, akademsku zajednicu i softverske kompanije u suprotstavljanju jednom od najvećih društvenih problema današnjice – prirodnim katastrofama.

Tijekom glavnog uvodnog govora na skupu VivaTech Conference u Parizu, u Francuskoj, predsjednica uprave i izvršna direktorica tvrtke IBM Ginni Rometty pozvala je svjetsku tehnološku industriju na zajedničku akciju kojom se treba ostvariti bolja budućnost ljudske zajednice.

IBM će darovati trideset milijuna američkih dolara tijekom sljedećih pet godina globalnoj inicijativi Call for Code. Cilj je te inicijative ujediniti programere iz cijelog svijeta kako bi – na tehnologijama kao što su cloud, umjetna inteligencija, blockchain i internet stvari – razvijali rješenja kojima će se društvo moći bolje suprotstaviti izazovima kakve donose prirodne katastrofe, razne nepogode i drugi ekstremni događaji.

Mi u IBM-u svakodnevno se koristimo dobrobitima koje nam donose tehnologije kao što su umjetna inteligencija, blockchain, internet stvari i računalstvo u oblaku, kako bismo iskoristili neke od najvećih prilika u poslovanju, izjavio je Bob Lord, direktor IBM-a za digitalni sektor. Sad, s inicijativom Call for Code, pozivamo sve programere svijeta da nam se pridruže i te iste vrhunske tehnologije iskoriste za izradu rješenja koja će pomoći ljudima, zajednici i društvu u cjelini.

Organizacije Call for Code, IBM i David Clark Cause udružile su se s Ujedinjenim narodima u njihovim projektima za promicanje ljudskih prava i humanitarnim akcijama. Organizacija Call for Code u inicijativu je uključila i američki Crveni križ, koji će na nove načine pružati pomoć žrtvama katastrofa. To je iznimno važno, posebno nakon 2017. godine, koja je označena kao najgora godina u povijesti po količini i opsegu prirodnih katastrofa koje su zadesile naš planet. Nikad u povijesti nije se dogodio veći broj poplava, požara, potresa, oluja i drugih nepogoda.

Programeri koji se žele pridružiti projektu mogu se odmah registrirati na mrežnom odredištu Callforcode.org. Projekte mogu prijaviti pojedinci i timovi do pet ljudi, u razdoblju od 18. lipnja do kraja kolovoza ove godine.

Nakon toga bit će odabrano 30 polufinalista, a ocjenjivački sud (sastavljen od niza uglednih ljudi, među kojima će biti neke od najpoznatijih ikona tehnološkog svijeta) odabrat će pobjedničko rješenje. Ime pobjednika bit će objavljeno u listopadu 2018., tijekom koncerta i ceremonije dodijele nagrade koja će se prenositi uživo putem Interneta, u organizaciji udruge David Clark Cause.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti