Imate li neki od ovih Appleovih telefona, vrijeme je za promjenu

Ako se vaš uređaj nalazi na popisu, preporuka je zamijeniti ga novijom verzijom što prije.

Martina Čizmić | 06.04.2024. / 09:04

Stari telefoni, ilustracija (Foto: Getty Images)

Apple je poznat po dugotrajnoj podršci svojim korisnicima. Točnije, kupci Appleovih pametnih telefona mogu godinama dobivati softversku podršku u obliku ažuriranja i sigurnosnih zakrpi, ali i rezervnih dijelova za njihove uređaje.

No, i Apple s vremena na vrijeme, zaključi kako su neki uređaji jednostavno prestari za održavanje i proglasi ih "zastarjelima" te ukine podršku.

Za korisnike to znači za njihovi uređaji više neće biti sigurni za korištenje, jer će biti izloženi potencijalnim napadima hakera, ali i da ih više neće moći popraviti jer neće biti dostupni rezervni dijelovi.

Apple je popis zastarjelih modela objavio na svojoj stranici, a radi se većinom o prvim serijama iPhonea. Tako se na popisu našao originalni iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 CDMA, iPhone 4S, iPhone 4C te iPhone 6 Plus.

No, ipak postoje neki stari uređaji koje Apple i dalje podržava. Radi se o takozvanim "vintage" uređajima, koji su djelomično podržani (povremeno primaju sigurnosne nadogradnje) te ih se još uvijek može popraviti, ali je teže nabaviti dijelove.

To su uređaji poput iPhone 4, iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 8 Red i iPhone 8 Plus Red.

No, nisu samo iPhone uređaji na popisu za otpis. Tu su i ranije verzije Appleovog pametnog sata, bežičnih slušalica, ali i iPada. Pa ako imate neki od tih uređaja, također provjerite nalazi li se na popisu. 

Ako se vaš uređaj nalazi na popisu, preporuka je zamijeniti ga novijom verzijom što prije. To što više nema potporu Applea ne znači da će odmah prestati raditi, ali bi bilo pametno napraviti sigurnosnu kopiju svih podataka. Za svaki slučaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti