Hrvatska IT industrija uspješno odolijeva koronakrizi, ali svi ističu: Moglo bi biti i bolje

Trenutno najveći problem u IT industriji u svijetu pa tako i u Hrvatskoj jest nedostatak stručnjaka.

Informer | 21.02.2021. / 12:47

Galerija

Globalni lockdown i korona kriza preko noći su ugasili brojne donedavno uspješne biznise. Najveći udarac trpe industrije turizma i ugostiteljstva, no kako se drži ona najperspektivnija – IT industrija?

Kad se IT gleda kao cijeli sektor zapravo 2020. će ostati pozitivna godina, barem nekakvim poslovnim planovima za većinu nas. A od 2021. očekujemo da se to sve skupa da se ne samo održi nego da se i ubrza, pojašnjava Davor Runje, predsjednik udruge CISEx.

Neke tvrtke unatoč kriznoj godini bilježe rast. No korona je ipak spotaknula hrvatsku IT industriju na putu prema 2 milijarde eura prihoda u 2020. godini. Prihodi IT tvrtki iz Hrvatske ove će godine rasti 5,4 posto.

Prošle godine smo rasli 50 posto, unatoč pandemiji, unatoč tomu što smo zatvorili ured, što smo radili od doma. Čak nam je i produktivnost rasla 29 posto što je super, nismo to očekivali, priča Filip Ljubić, suosnivač softverske tvrtke.

Cijela industrija raste munjevitom brzinom i više nije orijentirana samo na pružanje usluga. Sve više se ulaže u proizvode koji su puno profitabilniji, a time i privlačniji za investicije.

Mi smo imali nekoliko jako velikih događaja u 2020. Daleko najveći je naravno velika investicija u Infobip čiji je postao prvi unicorn, tvrtka koja vrijedi više od milijardu dolara. Doživjeli smo prvi veliki veliki exit, prodaju Nanobita za više od 100 mil dolara. I sad svaki dan kapaju neke dobre vijesti, podsjeća Runje. 

Trenutno najveći problem u IT industriji u svijetu pa tako i u Hrvatskoj jest nedostatak stručnjaka.

Uvijek se borimo za bolju radnu snagu, za više radne snage. To nam je zapravo naš najveći problem uvijek zaposliti dovoljno ljudi. Uvijek nam je zapravo teže zaposliti ljude i nać prave ljude, nego naći prave klijente tak da to je problem i to će sigurno biti sve veći problem s godinama, dodaje Ljubić.

Ono što bi IT industrija trebala uraditi jest ulagati u IT stručnjake i dovesti ih na razinu koja je globalno konkurentna.

Kod nas u našoj industriji je najvažnije iskustvo i praksa tak da kakva god sveučilišta bila kakvi god ti programi bili, toliko se sve to skupa jako brzo mijenja iz kvotera u kvoter doslovno da ne možeš ti očekivat da čovjek kad dođe s faksa da će on biti spreman da može preuzeti neke odgovornosti tak da ljudi se treniraju kroz posao, a ne kroz sveučilišta, ističe Runje.

Budućnost IT industrije ide u dobrom smjeru, a velik korak je napravljen i prijedlogom ukidanja dvostrukog oporezivanja sa SAD-om

Ali postoje i druge stvari koje bi se mogle napraviti u smislu olakšavanja poreznih olakšica ljudima koji investiraju u startup i slične stvari. Tu smo dosta angažirani i pokušavamo promijeniti takve neke zakone ne bi li se što više novaca slilo u male firmice, dodaje Runje. 

Iako neke tvrtke iza svog uspjeha imaju holivudske priče, ono čemu industrija stremi je da budu malo manje holivudske, a više normalan biznis.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti