Intervju Martin Mössler: U Austriji razvijamo startupove koji koriste svemirsku tehnologiju, ali u komercijalne svrhe

Što je to ESA IAP ambasador i kakve veze imaju startupovi i svemir otkriva nam predavač na LEAP Summitu, Martin Mössler.

Martina Čizmić | 28.03.2019. / 12:06

Martin Mössler (Foto: LEAP Summit)

Kad pročitate da je netko "ESA Space startup-developer" odnosno da razvija "svemirske" startupove, u prvi tren pokušavate zamisliti čime se to točno čovjek bavi. Naš sugovornik ne leti u svemir, već čvrsto stoji s obje noge na Zemlji, a ovog vikenda i na pozornici LEAP Summita.

Martin Mössler član je organizacije „Council for a 21st century“ koja se bavi budućnošću zapošljavanja. Direktor je Science Parka Graz i European Space Agency (ESA) BIC Austrija, a cilj mu je razviti Science Park u Grazu do razine vodećeg startup inkubatora u jugoistočnoj Europi.

Porazgovarali smo s Martinom uoči njegovog dolaska u Zagreb i predavanja na LEAP Summitu.

Vaš je cilj razviti Science Park Graz zajedno s European Space Agencyjem u vodeći inkubatora za startupove u jugoistočnoj Europi – možete li nam reći nešto više o vašim aktivnostima i planovima vezanima uz taj cilj?

Science Park Graz je najstariji i najuspješniji austrijski inkubator visoke tehnologije. Naša je misija razvijati startup tvrtke s međunarodnim tržišnim ambicijama, stoga smo i sami kao inkubator također usmjereni prema međunarodnim partnerima i aktivnostima. Ne planiramo jednostrane aktivnosti u regiji, nego surađujemo s najboljim partnerima, kao što je LEAP, koji mi se osobno jako sviđa. Time stvaramo zajedničku korist za sve. 

Svemirska tehnologija je intrigantna i ima potencijala da poboljša svakodnevni život ljudi. ESA Business Incubation Centres su do sada podržali više od 400 startupova širom Europe. Imate li neke austrijske primjere?

ESA je do sada podržala više od 800 startupova, trenutna godišnja brojka je 250. To ESA mrežu čini najuspješnijim programom podrške za startupove u Europe i jednom od najjačih programa globalno. Na području svemira, ESA Business Incubation program je globalni pionir. Austrijske tvrtke kao što su Robotic Eyes ili Aurox, kao i Aeroficial Intelligence razvijaju svoje aplikacije, proizvode i usluge na temelju svemirskih tehnologija koje proizlaze iz ESA IP-a ili na temelju generalnog korištenja svemirskih tehnologija.

U sklopu svojih aktivnosti ESA razvija niz inovativnih, visoko sofisticiranih tehnologija i aplikacija za podršku svojim svemirskim programima. Mogu li se neke od tih tehnologija koristiti u komercijalne svrhe? Možete li navesti nekoliko primjera?

Generalno, svi razvijeni proizvodi ili usluge koje smo podržali ili podržavamo usmjereni su korištenju u komercijalne svrhe. To je ono što je zapravo poanta cijelog programa: lansiranje svemirske tehnologije vezane uz visoku tehnologiju na međunarodna tržišta. Jedan od najuspješnijih startupova unutar ESA BIC mreže je Lilium, zrakoplovni startup s potencijalom disrupcije vrlo konzervativnog sektora. Mogu spomenuti i mnoge druge na području promatranja zemlje i navigacije. 

Također ste i ESA IAP ambasador. Možete li opisati kako podržavate startupove u toj ulozi i koje su prednosti za njih?

Moja uloga ambasadora povezana je s činjenicom da je ESA također pouzdan partner Science Parka Graz kako bismo svemirske tehnologije donijeli na područje industrijskih partnerstava i integrirali velike igrače iz različitih industrija. Titula ambasadora više ili manje otvara vrata u korporativni svijet i u tom je smislu vrlo korisna. Generalno govoreći, dvije uloge ESA BIC managera i ambasadora bi se trebale spojiti u jednu da bismo mogli generirati jedan stabilan pritisak ka inovacijama unutar naše regije i šire.

Kada je riječ o LEAP summitu, imate li nešto za podijeliti prije izlaska na LEAP pozornicu? Možete li nam reći nešto o svom predavanju?

LEAP je zaista odličan događaj koji cijenim iz dubine srca. Strast s kojom je organiziran je zadivljujuća, a otvoren um predavača i publike je impresivan. Privilegirani smo što možemo biti dio ovogodišnjeg događanja kao ključni partner. Moja predavanje će se, naravno, odnositi na svemir i visoku tehnologiju, no cilj joj je da pruži uzbudljiv i detaljan uvid u startupove i inovaciju generalno. Jako se veselim što ćemo se uskoro vidjeti u Zagrebu!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti