Iran se hvali skorim uvođenjem protuzračnog sustava moćnijeg od ruskog S-400

Iran se hvali novim protuzračnim sustavom za koji kažu da je moćniji i od ruskog S-400 sustava.

Branimir Vorša | 24.08.2021. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godine 2019. iranski general Šahroh Šaram, koji je u navedeno vrijeme bio šef Organizacije za elektroničku industriju iranskog ministarstva obrane, rekao je da sustav Bavar-373 nadilazi mogućnosti američkog protuzračnog sustava Patriot te čak i američkog protuzračnog sustava THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Tad nije precizirao koju verziju sustava Patriot po svojim mogućnostima Bavar-373 nadmašuje.

Iran će uskoro dobiti novu inačicu tog sustava te njihov šef obrane tvrdi kako će biti moćniji od trenutno jednog od najmoćnijih protuzračnih sustava na svijetu, ruskog S-400 Trijumf.

Nove verzije Bavara-373 uskoro dolaze, to je nova inačica koja je možda na istoj ili višoj razini od S-400 i koja će uskoro biti prikazana, rekao je u televizijskom intervjuu zamjenik iranskog ministra obrane, general Mahdi Farahi.

Prema iranskoj novinskoj agenciji Tsnim, bivši šef Organizacije za zrakoplovnu industriju isto tako je rekao da je Iran razvio novi tip tekućeg raketnog goriva koje je stabilno poput krutog raketnog goriva. Obično se rakete koje trebaju biti spremne za lansiranje istog trenutka pune krutim raketnim gorivom, no nedostatak toga jest da je to gorivo manje učinkovito od tekućeg goriva. Stabilno tekuće raketno gorivo dalo bi iranskim raketama prednost u bržem vremenu lansiranja, kao i većoj maksimalnoj brzini, dok bi istovremeno bile i nešto lakše.

Bavar-373 zapravo je inicijalno bio iranski odgovor na zabranu izvoza ruskog protuzračnog sustava S-300, koji je trajao do 2015. godine. Bavar-373 koristi više radara za otkrivanje i do 300 potencijalnih ciljeva u zraku istovremeno te može pratiti njih 60 i djelovati protiv njih šest odjednom. Isto tako, navodno može probiti više vrsta ometanja.

No, projektil kojeg koristi dosadašnji Bavar-373, raketa Sajad-4, zapravo je poboljšana verzija američke Standard Missile-1 (SM-1), koju su SAD prodale Iranu još 1979. godine. Sajad-4 ima domet od 210 kilometara te se može približiti hipersoničnim brzinama.

Za usporedbu ruski S-400 ima domet od 400 kilometara ako koristi rakete najvećeg dometa. Dakle, novi Bavar-373 mora to nadmašiti ako je doista bolji od S-400 kako tvrde iranski vojni šefovi. Osim toga, takav sustav bi Iranu omogućio sposobnost rušenja satelita u niskoj orbiti oko Zemlje ili balističkih projektila dok su još u srednjoj fazi leta.

Isto tako, Teheran je zapravo zainteresiran za kupnju samog S-400 sustava od Rusije, no u tom slučaju, prijetile bi im nove američke sankcije, slične onima koje su već zbog nabavke tog sustava dobile Indija, Kina i Turska.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti