Iranski ministar tvrdi: Američki hakeri se trude, ali nisu uspjeli probiti naš vatrozid

Dugogodišnje tenzije između dva rivala Irana i Sjedinjenih Država su na vrhuncu, a države se međusobno optužuju za neuspjele kibernetičke napade.

Martina Čizmić | 24.06.2019. / 08:57

Hakeri (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Američki kibernetički napadi na iranske ciljeve nisu bili uspješni, rekao je iranski ministar za telekomunikacije u ponedjeljak samo nekoliko dana nakon objave Pentagona o izvođenju odavno planiranog napada radi onesposobljivanja iranskog sustava za lansiranje projektila.

Dugogodišnje tenzije između dva rivala Irana i Sjedinjenih Država su na vrhuncu nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak opozvao vojni udar na tu zemlju kao osvetu za rušenje bespilotne letjelice u Hormuškom tjesnacu.

U četvrtak, međutim, Pentagon je proveo dugo planirani kibernetički napad, objavili su na portalu Yahoo News, citirajući bivše obavještajne službenike. Kibernetički napad onesposobio je iranske sustave za lansiranje projektila, objavio je Washington Post u subotu.

Kibernetički napadi (Foto: Getty Images) SAD ipak napao Iran: Na udaru hakera sustavi lansiranja raketa i špijunska mreža

Jako se trude, ali nisu uspjeli izvesti uspješni napad, napisao je iranski ministar za telekomunikacije, Mohammad Javad Azari Jahromi na Twitteru.

 

 

Medije zanima je li navodni kibernetički napad na Iran istina, rekao je. Prošle godine zaustavili smo 33 milijuna napada s državnim vatrozidom, dodao je Jahromi.

Jahromi je nazvao napade na iranske računalne mreže "kibernetičkim terorizmom", smjerajući na Stuxnet, prvi javno poznati računalni virus upotrijebljen u napadima na industrijske strojeve, a koji su za cilj imali iranska nuklearna postrojenja u studenome 2007.

Stuxnet, virus kojeg su navodno razvili SAD i Izrael, otkriven je 2010. kada je bio upotrijebljen u napadu na postrojenje za obogaćivanje uranija u iranskom gradu Natanzu.

Washington je optužio Teheran za pojačavanje kibernetičkih napada.

Službenici su primijetili porast u "zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima" usmjerenim prema SAD-u koje provode osobe povezane s iranskom vladom, rekao je direktor agencije za kibernetičku sigurnost u Ministarstvu za domovinsku sigurnost, Chris Krebs.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti