Ispali i zaboravi: Ukrajina od SAD-a dobila protutenkovske rakete "Javelin", pogledajte što ostane od ruskog tenka kad ga pogodi

Sjedinjenje Države dopremile su u Ukrajinu pošiljku vojne opreme vrijednu 60 milijuna dolara koja uključuje protutenkovske rakete kako bi se ta zemlja suprotstavila ruskoj agresiji, potvrdilo je u srijedu američko veleposlanstvo u Kijevu.

Hina | 17.06.2020. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pošiljka je dopremljena u Ukraijinu u utorak i sadrži prijenosne protutenskovske raketne lansere tipa "Javelin". U pošiljici je i streljivo kao i komunikacijska oprema, a veleposlanstvo SAD opisuje je kao sastavni dio pomoći koje je cilj ojačati sigurnost Ukrajine i suradnju dvije države.

Suvremeni protuoklopni sustav Javelin osim američke vojske i marinskih postrojbi koriste i vojske brojnih drugih država.

SAD odlučno stoje uz Ukrajinu i podupiru njezin suverenitet i teritorijalni integritet kojemu prijeti ruska agresija, navodi se u izjavi američkog veleposlanstva.

U priloženom videu možete pogledati testiranje sustava Javelin. Snimka je napravljena 2001. godine, no kad vidite što ta raketa radi klasičnom ruskom tenku T-72, bit će vam jasno zašto se i dalje koristi kao vrlo učinkovito protutenkovsko oružje.

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje s pobunjeničkim skupinama koje imaju rusku potporu.

Više od 13 tisuća ljudi poginulo je tijekom ovih sukoba, procjena je Ujedinjenih naroda.

Sukob je izbio pošto je 2014. godine u Ukrajini zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič nakon čega se Ukrajina okrenula suradnji sa Zapadom.

Rusija koja zastupa pobunjeničke skupine u međunarodnim mirovnim pregovorima opetovano je zanijekala izravnu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti