Istraživači razvili "bakterijsku bateriju" koja može napajati mikroračunalo mjesecima

Kako bakterije proizvode električnu energiju prilikom stvaranja hrane, tako su sposobne stvarati energiju dok god ima svjetlosti. Tako, u teoriji, mogu napajati male uređaje poput senzora ili odašiljača, sve dok imaju svjetlosti.

Martina Čizmić | 18.05.2022. / 10:11

Minijaturna bakterijska baterija (Foto: Paolo Bombelli)

 Današnja računala troše priličnu količinu električne energije. Što je računalo jače (ima jači procesor, grafičku karticu ili sustav hlađenja), to je potreba za električnom energijom veća. Pogotovo kad se u obzir uzme da ih koristimo gotovo cijeli dan, a neki ih ne gase ni po noći.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge otkrili su kako iskoristiti cijanobakterije, poznatije kao plavo-zelene alge, za kontinuirano napajanje mikroprocesora tijekom više od šest mjeseci. Ono što je posebno zanimljivo je da su za stvaranje "bakterijske baterije" koristili jeftine i većinom materijale koji se mogu reciklirati.

Električna energija, ilustracija Kad nestane struje u kućanstvima, stvar bi mogli spasiti - električni automobili

Impresionirani smo kako je sustav, tijekom dugog vremena, stabilno radio. Mislili smo da će prestati s radom nakon nekoliko tjedana, ali on je jednostavno nastavio, istaknuo je u objavi za medije Paolo Bombelli, istraživač s Odjela za biokemiju Sveučilišta Cambridge i glavni autor studije objavljene u časopisu Energy and Environmental Science.

Bombelli i njegovi kolege stvorili su spremnik od aluminija i prozirne plastike, veličine obične AA baterije, te u njega stavili bakteriju. Potom su spremnik stavili na prozor u Bombellijevom domu tijekom lockdowna, gdje je ostao od veljače do kolovoza 2021. godine.

Tijekom tog vremena "bakterijska baterija" napajala je dobro poznati procesor koji se koristi u uređajima spojenima na internet (IoT), Arm Cortex M0+, a koji je poznat po tome da zahtjeva relativno malo energije za rad. Istraživači su programirali procesor da izvodi računske radnje tijekom 45 minuta, a nakon toga 15 minuta bude u stanju pripravnosti.

Kako bakterije proizvode električnu energiju prilikom stvaranja hrane, tako su sposobne stvarati energiju dok god ima svjetlosti. Tako, u teoriji, mogu napajati male uređaje poput senzora ili odašiljača, sve dok imaju svjetlosti.

Slika nije dostupna Švedski znanstvenici napravili revolucionaran pomak u proizvodnji baterija: Imaju višestruko duži životni vijek i ekstremno se brzo pune

S obzirom na to da trenutno na svijetu postoji nekoliko milijardi IoT uređaja, a očekuje se da će njihov broj u budućnosti samo rasti, ovakva ekološka baterija koja uređaj može napajati mjesecima, čini se kao izvrsno rješenje.

Ono čega su autori ove studije svjesni je ograničeni kapacitet "bakterijske baterije". Naime, za napajanje jednog računala bilo bi potrebno 333 milijuna ovakvih baterija, što baš i ne bi bilo praktično. No, istraživači smatraju da je njihovu bateriju moguće prilagoditi i za veće potrošače, ali će im za to biti potrebno još vremena i istraživanja.

Vjeruju da bi njihove baterije mogle biti najkorisnije u ruralnim ili veoma udaljenim područjima, gdje bi se mogle koristiti za napajanje malih potrošača kao što su senzori za očitanje uvjeta u okolišu ili pak mobilni telefon.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti