Istraživanje otkriva: 80 posto korisnika pokušalo je ukloniti svoje osobne podatke s interneta, trećina nije znala kako

Rezultati zanimljivog istraživanja pokazuju koliko su zaštita privatnosti osobnih podataka i online interakcija važni da bismo nastavili uživati u blagodatima suvremene tehnologije.

Martina Čizmić | 11.05.2020. / 13:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Privatnost je sve više na cijeni. Tako bismo ukratko mogli opisati rezultate istraživanja koje je provela tvrtka za kibernetičku sigurnost Kaspersky. Njihovo istraživanje "Defending digital privacy: taking personal protection to the next level" otkrilo je kako su korisnici interneta diljem svijeta sve svjesniji važnosti zaštite osobnih podataka, ali su i spremni poduzeti sve kako bi se zaštitili.  

Tako je 82% ispitanika izjavilo da je pokušalo ukloniti osobne podatke s internetskih stranica ili društvenih mreža. Međutim, više od trećine (37%) ne zna kako to učiniti. Izvještaj, koji uključuje rezultate najnovijeg istraživanja provedenog u 23 zemlje, donosi pregled trenutnih navika i ponašanja korisnika vezanih uz privatnost na internetu, kao i korake koje poduzimaju korisnici kako osobni podaci ne bi dospjeli u pogrešne ruke.

Također, korisnici su pokazali da nisu zabrinuti samo za svoje osobne podatke, već i za one svojih bližnjih. Na primjer, istraživanje je pokazalo da 24% korisnika tvrdi kako su njihovi ili osobni podaci njihovih članova obitelji postali javne bez njihova odobrenja. Navedene okolnosti potiču korisnike na donošenje svjesnih izbora o tome kako i gdje se pohranjuju njihovi osobni podaci kako bi spriječili osobe da ih bez njihova odobrenja koriste ili imaju pristup. Značajan dio korisnika primjenjuje dodatne mjere prilikom pretraživanja interneta kako bi sakrili osobne podatke od kibernetičkih kriminalaca (43%), internetskih stranica koje posjećuju (41%) kao i drugih korisnika koji se koriste istim uređajem (37%).

Pojedini korisnici su nepovjerljivi prema pohrani osobnih podataka na njihovim uređajima. Primjerice, petina ispitanika (21%) izjavila je da su zabrinuti za osobne podatke koje prikupljaju aplikacije na njihovim mobilnim uređajima. Ovi korisnici imaju osjećaj da gube kontrolu nad time gdje se njihovi osobni podaci pohranjuju te su svjesni rizika povezanog s dijeljenjem osobnih podataka. Stoga je razumljivo što ne žele da ih treće strane koriste bez njihova odobrenja.

Postoji mnogo načina kako kontrolirati svoj digitalni otisak. Jedan od njih je da vodite računa s kim dijelite osobne podatke i da razumijete kako se oni mogu koristiti. Bilo što postavljeno na internet može biti dostupno širokom krugu ljudi tijekom dugog vremenskog razdoblja, osim ako ne poduzmete određene aktivnosti kako biste se zaštitili. Razumjeti kako sačuvati sigurnost osobnih podataka na internetu i učinkovito upravljati pohranjenim podacima predstavlja korak naprijed u osiguranju pozitivne prisutnosti na internetu, poboljšanju osobne reputacije i otvaranju vrata budućim prilikama, komentirala je Marina Titova, direktorica odjela za potrošački marketing u tvrtki Kaspersky.

Kako bi korisnici bolje zaštitili privatnost svojih podataka potrebne su im smjernice za njihovo efikasno provođenje.

Godišnje istraživanje Global Privacy Research tvrtke Kaspersky nudi korisne alate za bolje razumijevanje razine svijesti i cjelokupne percepcije koju korisnici interneta imaju kada je riječ o njihovom pravu na privatnost i zaštitu osobnih podataka. Konvencija 108+ preporučuje promicanje raširenijeg i značajnijeg korištenja procjena utjecaja na zaštitu podataka, primjenu načela privatnosti po nacrtu i proaktivan stav prema zahtjevima za sigurnost podataka, istaknuo je Patrick Penninckx, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe

Kako se onda zaštititi na internetu? Iz tvrtke Kasperski ponudili su nekoliko savjeta.

- Napravite popis svojih online računa kako biste imali potpun uvid koji servisi i internetske stranice potencijalno pohranjuju vaše osobne podatke.

- Počnite koristiti “Privacy Checker” koji pomaže u podešavanju privatnosti vaših profila na društvenim mrežama. Trećim će stranama biti teže pronaći osjetljive osobne podatke.

- Kako biste prepoznali potencijalno opasne ili upitne zahtjeve aplikacija i razumjeli rizike povezane s različitim vrstama uobičajenih dozvola, instalirajte Kaspersky Security Cloud. Proizvod također sadrži Do Not Track karakteristiku koja sprječava učitavanje elemenata za praćenje vaše aktivnosti na internetskim stranicama i prikupljanja informacija o vama.

- Europski korisnici mogu pojednostaviti postupak ponovne uspostave kontrole nad osobnim podacima koji su možda objavljeni bez dozvole na internetu korištenjem usluge Undatify. Nova usluga tvrtke Kaspersky kontaktira organizacije koje možda pohranjuju osobne podatke kako bi se ta informacija mogla podijeliti s korisnikom ili čak obrisati prema propisima GDPR-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti