Ciljanje strojnom preciznošću: Izraelska vojska povukla je revolucionaran potez

Izrael je prihvatio umjetnu inteligenciju u svojim vojnim operacijama, koristeći AI sustave za odabir ciljeva u zračnim napadima i borbenoj logistici, podižući tako izglede za poboljšanu učinkovitost, ali i zabrinutost oko autonomnog ratovanja.

Branimir Vorša | 17.07.2023. / 14:01

Izraelska protuzračna obrana na djelu
Izraelska protuzračna obrana na djelu (Foto: Afp)

Izraelska vojska (IDF) nedavno je integrirala umjetnu inteligenciju u svoje vojne operacije, koristeći je za odabir ciljeva u zračnim napadima i za borbenu logistiku.

IDF tako koristi AI sustav preporuka koji analizira ogromne količine podataka kako bi predložio ciljeve zračnog napada. Drugi sustav, poznat kao Fire Factory, izračunava količinu streljiva, dodjeljuje mete i predlaže vremenske rokove za napade. Navedenim AI sustavima upravljaju ljudski operateri koji pregledavaju i odobravaju ciljeve i planove.

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija EU želi prvi regulirati umjetnu inteligenciju: Konkretna pravila već do kraja ove godine?

Prvi "rat umjetne inteligencije" bio je još 2021. godine?

Dok operativni detalji tih sustava ostaju povjerljivi, izvješća pokazuju da je umjetna inteligencija odigrala značajnu ulogu u vojnom iskustvu IDF-a, posebno u povremenim sukobima u pojasu Gaze. Zapravo, IDF je borbu iz 2021. godine nazvao prvim "ratom umjetne inteligencije" u povijesti, prikazujući učinkovitost umjetne inteligencije u lociranju lansera projektila i postavljanju rojeva dronova. Izrael također provodi operacije u Siriji i Libanonu, s fokusom na militantne skupine koje podržava Iran.

Usred rastućih napetosti s Iranom, IDF predviđa odmazdu iranskih elemenata u Gazi, Siriji i Libanonu, što bi potencijalno moglo dovesti do značajnog sukoba na više frontova i prvog takve vrste još od Jomkipurskog rata prije 50 godina.

Izrael objeručke prihvaća AI tehnologiju

Kao odgovor na evoluirajuću prirodu ratovanja, IDF je prihvatio sustave koji se temelje na umjetnoj inteligenciji, kao što je Fire Factory, dizajniran kako bi olakšao brzo donošenje odluka i koordinaciju u sveobuhvatnim ratnim situacijama. Izrael se nastoji uspostaviti kao globalni predvodnik u autonomnom naoružanju i proširio je upotrebu umjetne inteligencije u raznim jedinicama.

Elon Musk Musk nakon posjeta Kini iznenadio izjavom: "Definitivno su zainteresirani"

Paralelno s tim pojavila se i zabrinutost u vezi s razvojem potpuno automatiziranih robota za ubijanje i nedostatkom transparentnosti oko njihove implementacije. Organizacije poput Stop Killer Robots zagovaraju rasprave o etičkim implikacijama umjetne inteligencije u ratovanju. Izrael, međutim, tvrdi da će ljudski nadzor i dalje biti uvjet u procesu donošenja odluka.

IDF planira dodijeliti otprilike polovicu svojih vojnih znanstvenika projektima umjetne inteligencije do 2028. godine, što ukazuje na snažnu predanost tome da postanu moćna zemlja u proizvodnji i korištenju AI sustava. Premijer Benjamin Netanyahu dao je prioritet razvoju umjetne inteligencije i u skladu s tim povećao vojnu potrošnju. Međutim, ta promjena zahtijeva rješavanje izazova vezanih uz osoblje i pružanje značajne obuke u područjima povezanim s umjetnom inteligencijom.

Kao dio svojih napora da poboljša svoje vojne sposobnosti, Izrael prepoznaje značaj ulaganja u umjetnu inteligenciju. Izraelsko ministarstvo obrane želi poboljšati sposobnosti prikupljanja informacija i ciljanja, posebice protiv Irana, oblikujući dizajn izraelskih vojnih snaga u godinama koje dolaze.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti