Izrazito brz i ekstremno precizan: Napravljen test na COVID-19 antitijela koji gotovo trenutno daje rezultate

Novi test na COVID-19 antitijela odlikuje nevjerojatna brzina i preciznost.

Branimir Vorša | 04.01.2021. / 16:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon objavili su studiju o rezultatima istraživanja napredne bioosjetljive platforme bazirane na nanomaterijalima, koja unutar nekoliko sekundi otkriva prisutnost antitijela specifičnih za SARS-CoV-2 virus. Povrh testa, platforma pomaže u preciznom kvantificiranju imunološke reakcije pacijenta na nova cjepiva.

Pomoću navedene platforme identificira se prisutnost dva antitijela na virus, šiljasti protein S1 i RBD receptor, a za sve je potrebna ekstremno mala doza krvi od tek 5 mikrolitara.

Isto tako, koncentracija antitijela u tom uzorku krvi može biti i ekstremno niska te se i dalje može otkriti ispod razine 0,15 nanograma po milimetru.

Ta se detekcija pokreće elektromehaničku reakciju unutar ručnog uređaja s mikrofluidima koji gotovo trenutno šalje rezultat testa na jednostavno sučenje na smartphone uređaju.

Iskoristili smo najnovija dostignuća u materijalima i proizovdnji, poput 3D pritanja nanočestica kako bismo napravili uređaj koji brzo otkriva COVID-19 antitijela, rekao je Paul Panat, profesor sa spomenutog sveučilišta Carnegie Mellon, a rezultati sudije objavljeni su u prosincu 2020. u znanstvenom časopisu Advanced Materials.

Za učinkovitost i preciznost te platforme zaslužna je proizvodna tehnologija nazvana "3D printanje aerosolnim mlazom". Tom tehnikom na nanorazini se printaju zlatne mikroelektrode u obliku stupića. To stvara grubu, neravnu površinu koja zapravo povećava samu površinu platforme te pojačava elektromehaničku reakciju, gdje se antitijela vežu za antigene kojima su elektrode premazane. Takva specifična geometrija površine omogućuje mikrostupićima da prime više proteina za detekciju, što rezultira vrlo brzim i vrlo preciznim rezultatima.

Test isto tako ima vrlo nisku stopu pogreške jer je reakcija vezivanja između antitijela i antigena koji se koriste u uređaju visoko selektivna pa su znanstvenici uspjeli taj prirodni dizajn upotrijebiti u svoju korist.

Izvor: Nano Magazine

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti