Japanci razvili "platno" koje pri rastezanju proizvodi električnu energiju

Japanska tvrtka Rioch razvila je novu vrstu materijala koji na prvu izgleda kao neka vrsta gumenog platna, a za koji se vjeruje kako će se u...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 20.05.2015. / 20:33

Japanci razvili "platno" koje pri rastezanju proizvodi električnu energiju

Japanska tvrtka Rioch razvila je novu vrstu materijala koji na prvu izgleda kao neka vrsta gumenog platna, a za koji se vjeruje kako će se u budućnosti koristiti u različitim granama tehnologije. Proizvod je patentiran i dolazi pod nazivom "Energy-Generating Rubber" ili EGR, a za sada se ne zna previše tehničkih detalja, osim da su svojstva slična onima koje imaju ostali piezoelektrični materijali poput kvarca.

Iako već postoje slični materijali na tržištu poput PVDF polimera koji pri rastezanju stvaraju elektricitet, njegovi su kapaciteti mnogo manji od onog koji može proizvesti EGR, ističu iz Riocha. Također tvrde kako je EGR izuzetno izdržljiv pa je tako na testiranjima izdržao nekoliko milijuna ciklusa mehaničkog naprezanja.

Primjenu ove vrste tehnologije možemo očekivati najviše u tekstilnoj industriji, odnosno u proizvodnji odjeće koja će služiti za punjenje pametnih telefona, tableta i sličnih gadgeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti