Japanski premijer otkrio okvir za globalnu regulaciju umjetne inteligencije: "Moramo se suočiti i s tamnom stranom AI-a"

Japan je otkrio svoj globalni okvir za regulaciju umjetne inteligencije, naglašavajući potrebu za svjetskom suradnjom kako bi se ublažili rizici i osigurale koristi.

Branimir Vorša | 03.05.2024. / 14:05

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Japanski premijer Fumio Kishida predstavio je međunarodni okvir za regulaciju i korištenje generativne umjetne inteligencije, naglašavajući globalne inicijative za upravljanje tom tehnologijom koja se brzo razvija. Kishida je otkrio okvir tijekom govora u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj u Parizu.

Generativna umjetna inteligencija ima potencijal da bude vitalni alat za daljnje obogaćivanje svijeta, naglasio je Kishida. Međutim, upozorio je na njegove mračnije potencijale, rekavši da se moramo suočiti i s tamnom stranom umjetne inteligencije, kao što je rizik od dezinformacija.

Japan je pokrenuo dobrovoljni okvir Hiroshima AI Process Friends Group tijekom svog predsjedanja Grupom sedam (G7) prošle godine, s ciljem uspostavljanja međunarodnih vodećih načela i kodeksa ponašanja za programere umjetne inteligencije. Kishida je istaknuo da se 49 zemalja i regija pridružilo tom dobrovoljnom okviru.

Te će nacije surađivati na provedbi načela i kodeksa ponašanja kako bi se ublažili rizici povezani s generativnom umjetnom inteligencijom. Kishida je naglasio važnost suradnje kako bi se osigurale široke koristi od upotrebe sigurne, zaštićene i pouzdane umjetne inteligencije.

Razni subjekti, uključujući Europsku uniju, Sjedinjene Države, Kinu i druge nacije, aktivno razvijaju propise i mehanizme nadzora za AI. U međuvremenu, globalne organizacije poput Ujedinjenih naroda bore se sa složenošću nadzora umjetne inteligencije.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti