Japanski znanstvenik počinje s kontroverznim eksperimentom koji je zabranjen u ostatku svijeta

Znanstvenike najviše zabrinjava kako kontrolirati što će ljudske matične stanice napraviti u životinjskom embriju.

Martina Čizmić | 31.07.2019. / 07:00

Ljudski embrij, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mijenjanje gena i proučavanje matičnih stanica uvijek je bilo kontroverzno. No ono što japanski znanstvenik Hiromitsu Nakauchi planira učiniti moglo bi kontroverzu podići na potpuno novu razinu.

Nakon godina planiranja Nakauchi je dobio dopuštenje japanske vlade za provođenjem eksperimenta na embriju koji će biti kombinacija čovjeka i životinje.

Naime, Nakauchi već godinama traži zemlju u kojoj bi ostvario svoj san – uzgojio ljudske organe u životinjama kako bi u budućnosti takvi organi mogli biti korišteni za transplantaciju.

Japan se pokazao kao zemlja koja je spremna dopustiti kontroverzni eksperiment. Iako je Nakauchi dobio dopuštenje za izvođenje svog eksperimenta i uzgajanje hibrida čovjeka i životinje, to ne znači i da će odmah početi sa stvaranjem farme čudovišnih stvorenja.

Želi ići polako kako bi javnost prepoznala važnost takvog istraživanja.

Ne očekujemo da ćemo odmah uspjeti stvoriti ljudske organe, ali ovo nam omogućava da idemo dalje s našim istraživanjem na temelju onoga što smo do sad naučili, istaknuo je Nakauchi.

No što Nakauchi i njegov tim zapravo žele napraviti?

Eksperiment će započeti ubacivanjem ljudskih matičnih stanica u embrije štakora i miševa koji su genetski izmijenjeni kako ne bi mogli stvoriti vlastitu gušteraču. Cilj je da ljudske matične stanice u tim embrijima stvore gušteraču. Nakauchi i njegov tim dvije će godine promatrati razvoj i rast tih embrija. Ako eksperiment bude uspješan, zatražit će dopuštenje da ga ponove i na svinjama.

Iako možda zvuči poput nečeg iz horor-filmova, hibridni embriji čovjeka i životinje već su ranije stvarani u znanstvene svrhe, ali nisu smjeli proći fazu embrija.

Znanstvenike najviše zabrinjava kako kontrolirati što će ljudske matične stanice napraviti u životinjskom embriju. Naime, matične stanice programirane su tako da iz njih mogu nastati bilo koje druge stanice u tijelu. Nakauchi i njegov tim nadaju se da će se pretvoriti u stanice gušterače, ali ako otkriju da su dospjele u mozak, prekinut će eksperiment. To je ujedno i jedan od uvjeta pod kojima su dobili dopuštenje za provođenje eksperimenta.

No Nakauchi smatra da se to neće dogoditi. Prošle je godine na Stanfordu sudjelovao u stvaranju prvog hibrida između čovjeka i ovce. Iako je taj embrij uništen nakon 28 dana, sadržavao je veoma malo ljudskih stanica.

Pokušavamo se pobrinuti za to da ljudske stanice samo doprinesu stvaranju određenih organa. Uz našu novu generaciju ciljanih organa, ne moramo se brinuti da će se ljudske stanice pojaviti tamo gdje ih ne želimo, što će smanjiti etička pitanja i zabrinutost, pojasnio je Nakauchi.

S obzirom na to da je Japan početkom godine uklonio sve zakonske prepreke za transplantaciju hibridnih embrija u životinje surogate i dao "zeleno svjetlo" za uzgoj takvih embrija do pune zrelosti, mogli bismo i u budućnosti čitati o kontroverznim eksperimentima na hibridima ljudi i životinja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti