Je li NASA-in rover Perseverance otkrio život na Marsu? Saznat ćemo tek za desetak godina

Znanstvenici su uvjereni da je u krateru Jezero jednom bilo vode, a istraživanje koje provodi Perseverance pomoći će im u otkrivanju kako je funkcionirala klima na Marsu.

Martina Čizmić | 03.04.2023. / 12:21

Uzorak s Marsa (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Dok znanstvenici na Zemlji pokušavaju otkriti ima li života u svemiru te postoji li neki planet koji bi bio pogodan za život kakav mi poznajemo, NASA-in rover Perseverance marljivo prikuplja uzorke tla koji bi mogli odgovoriti upravo na to pitanje.

Kako su priopćili iz NASA-e, Perseverance je započeo sa sakupljanjem uzoraka kamenja, tla i prašine u sklopu nove znanstvene misije. Jedini problem - ovi uzorci neće doći do Zemlje još barem deset godina.

Rover Perseverance u krateru Jezero NASA-in rover otkriva iznenađujuću geologiju Marsa: Je li na Crvenom planetu ikad bilo života?

Podsjetimo, Perseverance se na površinu Marsa spustio prije više od dvije godine i tada je započeo prvu od svoje četiri misije. Proteklih mjeseci tražio je mjesto koje bi bilo pogodno za uzimanje uzoraka u potrazi za drevnim mikrobima, ali i potencijalnim organskim tvarima. Uzorci koje je dosad prikupio, njih 19, spremio je u posebne cijevi koje će kasnije biti poslane na Zemlju.

Sad je krenuo u drugu misiju, tijekom koje će istraživati vrh delte koja se nalazi u krateru Jezero. Već je prikupio nekoliko uzoraka jezgre kamena koji znanstveni tim u NASA-i naziva "Berea", a za koji tim vjeruje da je nastao od naslaga kamena koji su doneseni na to mjesto antičkom tekućom rijekom. To bi moglo značiti da je materijal došao izvan kratera Jezero, ali i da bi mogao skrivati neke dosad neotkrivene tajne.

Drugi je razlog što je kamen bogat karbonatom. Karbonatne stijene na Zemlji izvrsne su za očuvanje fosiliziranih oblika života, istaknula je Katie Stack Morgan, članica znanstvenog tima, te dodala kako se nadaju da bi upravo te stijene mogle čuvati biopotpise koji bi signalizirali postojanje života na Marsu.

Znanstvenici su uvjereni da je u krateru Jezero jednom bilo vode, a istraživanje koje provodi Perseverance pomoći će im u otkrivanju kako je funkcionirala klima na Marsu.

Perseverance nam je omogućio da prikupimo uzorke magmatskih materijala tijekom prve kampanje, a zatim pronađemo sitnozrnate sedimentne stijene taložene u osušenom dnu jezera. Sad prikupljamo uzorke krupnozrnatih sedimentnih stijena koje su se taložile u rijeci. Uz ovu raznolikost uvjereni smo da će nam uzorci omogućiti da bolje razumijemo što se dogodilo u krateru Jezero prije nekoliko milijardi godina, dodao je projektni znanstvenik Ken Farley.

Misija na Marsu Uzorci Marsova tla koje skuplja rover Perseverance na Zemlju bi trebali stići 2033. godine

No, morat će se strpjeti prije nego što zaista mogu početi s istraživanjem tih uzoraka. Naime, uzorci bi prema Zemlji trebali biti poslani tek u budućoj zajedničkoj misiji NASA-e i ESA-a, kad bi letjelica Earth Return Orbiter trebala doći pokupiti kapsulu s uzorcima i odvesti je natrag. Prema trenutačno dostupnim podacima, to bi se moglo dogoditi tek u sljedećem desetljeću.

Stoga, čak i ako je Perseverance otkrio život na Marsu, mi to nećemo znati još barem desetak godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti