Je li ovo nova ideja globalnog zajedništva? U dva europska grada otvoreni portali

U litavskom glavnom gradu Vilniusu pokrenut je projekt kojem je cilj ponukati ljude da promisle ideju zajedništva, koju su teške epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije novog koronavirusa na neki način stavile na kušnju.

Branimir Vorša | 31.05.2021. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Građanima litavske prijestolnice Vilniusa, koji su kao i drugi građani diljem svijeta već poprilično istraumatizirani restrikcijama putovanja i epidemiološkim mjerama distanciranja te koji su željni upoznavanja novih ljudi, predstavljeno je zanimljivo rješenje.

U tom se gradu pojavio "portal" koji služi kao prozor u poljski grad Lublin, u stvarnom vrmenu. Lublin je od Vilniusa udaljen oko 600 kilometara i u njemu se nalazi isti takav portal prema Vilniusu.

Oba portala imaju velike zaslone te kamere koje šalju videosnimke uživo s ulica između ta dva grada. Kreatori tih portala u priopćenju za medije kažu da je riječ o svojevrsnom digitalnom mostu koji je zamišljen tako da ljude potiče na propitivanje ideje zajedništva.

Čovječanstvo je suočeno s mnogim potencijalno ubojitim izazovima; bilo da je riječ o socijalnoj polarizaciji, klimatskim promjenama ili ekonomskim problemima. Međutim, ako pobliže promotrimo, to se ne događa zbog manjka izvrsnih znanstvenika, aktivista, vođa, znanja ili tehnologije koja uzrokuje te promjene. To je zbog plemenskog načina razmišljanja, pomanjkanja empatije te uskog pogleda na svijet, koji je često ograničen unutar nacionalnih granica, kaže Benediktas Gylys, predsjednik Zaklade Benediktas Gylys te pokretač ideje s portalima.

Prema njegovim riječima, taj je projekt most koji ujedinjuje i pozivnica svima da se uzdignu iznad predrasuda i neslaganja koje pripadaju prošlosti.

Kružni dizajn portala korišten je kako bi izazvao osjećaj vremenskog kotača te jedan dobro poznati sci-fi simbol (Stargate, op. a.). Portale su napravili inženjeri Centra za inovacije i kreativnost tehničkog sveučilišta Gediminas u Vilniusu.

Projekt je započet prije pet godina, a njegovo predstavljanje godinu dana od početka pandemije može se okarakterizirati i kao dobar tajming. U planu je i još portala prema drugim gradovima u budućnosti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti